Војни синдикат Србије, о Видовдану 2023. одао почаст палим браниоцима Отаџбине

У лесковачкој касарни Војвода Петар Бојовић, поводом Видовдана, у организацији удружења Херојска 549. моторизована бригада ,,Цар Душан Силни“, Министарства одбране,Војске Србије и Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања одржана је централна ветеранска церемонија одавање почасти палим браниоцима отаџбине.

Уз пригодан културни програм који су приредили лесковачки средњошколци, делегације државних и војних органа, међу којима је била и делегација репрезентативног Војног синдиката Србије, положиле су венце на споменик свум погинулим припадницима снага безбедности у зони одговорности призренске 549.моторизоване бригаде ВЈ.

Током 1968. године у Призрену је формирана 549. група за развој територијалног пешадијског пука који би се мобилисао у рату. Након демонстрација на Косову и Метохији исте године настаје 549. група за развој лаког пешадијског пука. У току 1975. године формира се 549. пешадијски пук чији је 2. пешадијски батаљон био у Пећи. Надаље, 1981. године, 549. пешадијски пук преформиран је у 549. пешадијску бригаду. Током 1988. године промењен је статус јединице, која постаје 549. пролетерска пешадијска бригада. У току 1990. године постаје 549. моторизована бригада.

Од 1992. године у саставу је Приштинског корпуса. После потписивања војно-техничког споразума у Куманову, бригада је дислоцирала из матичне зоне одговорности у нову зону одговорности у Јабланичком округу. У склопу организацијских промена Војске Србије 2007. године, бригада је угашена. Традицију херојске 549. мтбр баштини и правни је следбеник 3. центар за обуку, у Лесковцу.