Историјат

ИСТОРИЈАТ ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Иницијативу о оснивању војног синдиката  покренули су у јесен 2012. године, Предраг Јевтић, доскорашњи генерални секретар ВСС и Толмач Душко, доскорашњи председник Скупштине ВСС.

Са групом својих колега из Сомбора и других градова Србије, дана 27.11.2012. године званично формирају и региструју Војни синдикат Србије.

Синдикат је формиран са идејом да буде заснован искључиво на вољи својих чланова, независтан од послодавца и других синдиката и институција и да као такав буде у могућности да ради искључиво у интересу својих чланова, припадника Војске Србије и у складу са њиховим потребама. Ову идеју брзо је препознао и подржао велики број запослених у Министарству одбране и Војсци Србије, због чега је Војни синдикат Србије почео нагло да се шири по целој територији Републике Србије. Убрзо након формирања синдикалне групе Сомбор, уследило је формирање синдикалне групе Батајница, затим синдикалне групе Краљево, да би се се ширење Војног синдиката Србије наставило по свим гарнизонима и местима у Р. Србији где обитава Војска Србије и њене организационе целине.

Дана 26.08.2015. године, Војни синдикат Србије је постигао један од основних циљева синдикалне борбе, стекао је услов за признавање репрезентативности код послодавца када је Министарству одбране и предат захтев за њено утврђивање. Након исцрпне борбе с послодавцем, после 7 месеци, коначно 30.03.2015.године, министар одбране доноси решење којим Војном синдикату Србије утврђује репрезентативност код послодавца, чиме Војни синдикат Србије и званично постаје први репрезентативни синдикат у историји Војске Србије. Данас Војни синдикат Србије броји преко 6000 чланова организованих у више од 45 синдикалних група на целој територији Р. Србије.

По формирању Војног синдиката Србије, први његов председник био је тада потпуковник Јосип Чапо, на служби у Речној Флотили у Новом Саду. Убрзо, а услед изненадне теже болести, касније и престанка професионалне војне службе, дужност председника преузима његов заменик Новица Антић.

Након покренуте истраге против последњег руководства ВСС, њиховог процесуирања и суђења због нечасних радњи на штету, пре свега Чланова ВСС, дана 14.03.2024. године у просторијама ВСС у Београду делегати, које чине председници Синдикалних Група на нивоу Војске Србије, сазивају ванредну седницу на којој су разрешени дужности сва лица против којих је покренут поступак. После вишесатне седнице изгласан је нови руководећи састав ВСС на челу са Велинов Сашом као новим председником ВСС. У избору новог руководства акценат је дат на избор најпоузаднијих и најстаријих припадника Војске, чији част и ауторитет током самих каријера нису довођени у питање. Ново руководство ће настојати да у периоду пред нама, Члановима, а и свим припадницима Војске Србије, помогне и покаже да су достојанство и част сваког припадника испред било каквих личних интереса. Једну Војску и једну Србију имамо.