Заједничка конференција за медије синдиката запослених у правосуђу, просвети, војсци и здравству

Понедељак, 17. октобар у 12 часова

Сала за конференције Војног Синдиката Србије, у Београду, Ул. Браће Југовић 21.

Тема: Како и ко планира буџет за 2023, како власт дискиминише запослене у просвети, правосуђу, војсци и здравству и заштита економско – социјалних права запослених у Србији пред институцијама ЕУ

Од лоших закона, преко још горе праксе, дошли смо до тога да је за многе раднике у јавном сектору тема топлог оброка заправо хладан туш, а једини контекст у којем се исплата регреса помиње јесте када се појединим судијама исплати да регресирају против већ донетих пресуда.

Представници запослених у војсци, здравству, правосуђу и просвети говориће о двоструким аршинима државних институција и органа када се ради о запосленима у јавном сектору и њиховим правима, као и недавно донетим одлукама Врховног касационог суда и Уставног суда Србије, у предметима оцене законитости и уставности прописа који уређују права запослених. Док се регрес и топли оброк уредно исплаћују запосленима чак и у губиташким јавним предузећима која највише оптерећују буџет, али којима руководе партијски кадрови, дотле се са законом утврђеним правима стотинама хиљада запослених у јавном сектору власт перфидно поиграва већ две деценије. Чак ни добијени судски спорови не значе ништа, јер постаје пракса да се одлуке преиначују по директиви, уместо по праву и правди.

О односу државе према запосленима у правосуђу, просвети, војсци и здравству, стању у овим ресорима и који су путеви и методе доступне радницима које држава плански маргинализује и шиканира, говориће:

· Слађанка Милошевић, председник Синдиката правосуђа Србије

· Новица Антић, председник Војног синдиката Србије

· Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије

· Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине

Позивамо Вас да присуствујете јавном разголићавању још једне голе неправде.