НОВА ВЛАДА НЕ СМЕ ЛАГАТИ СРПСКОГ ВОЈНИКА

У последње време сваки коментар ВСС о стању у ВС изазива паничну реакцију Министарства одбране, која има за циљ да се рад синдиката девастира и сведе на ниво дневнополитичких препуцавања.

Да би смо свима разјаснили о чему говоримо  и какав је однос МО према једином репрезентативном синдикату запослених у Војсци Србије, а тако и према професионалним припадницима Војске Србије, желимо да укажемо на чињеницу, да је ВСС поднео више тужби и кривичних пријава против, сада бившег министра одбране Александра Вулина, за опструкцију рада синдиката, као и због незаконитог одузимања репрезентативности, која је иначе касније била неспорно потврђена.

На првом састанку са новом администрацијом министра Стефановића, коме је присуствовала и помоћница министра одбране Катарина Томашевић, лично од министра Стефановића, дата је реч, да је услов за поновно разматрање репрезентативности ВСС код послодавца, повлачење из правног промета тужбе изјављене против одлуке министра Вулина.

Желећи да верујемо МО, јер ко би рекао да министар свесно и намерно лаже своје војнике, ВСС је у знак добре воље и бољитка запослених, са намером успостављања социјалног дијалога, са новим  руководством МО, на челу са министром Стефановићем, повукао тужбу изјављену против одлуке министра Вулина, о укидању репрезентативности.

Не слутећи да неко може да се игра са образом институције МО, а како министар није одржао своју реч, и није утврдио репрезентативност ВСС, у законом одређеном року, иако су повучене напред наведене тужбе, поднели смо захтев за утврђивање репрезентативности код послодавца пред Одбором за утврђивање репрезентативности синдиката, при Министарству рада…

Нисмо ни слутили да ће Министарство, на чијем је челу госпођа Кисић Тепавчевић, и која у складу са потврђеним међународним уговорима има обавезу заштите синдикалних права, такође учествовати у ометању синдикалног деловања јединог репрезентативног синдиката у делатности одбране, и да од решења по нашем захтеву неће бити ни трага ни гласа, иако је законски рок за одлучивање по захтеву за утврђивање репрезентативности, 15 дана.

Војник има образ, има реч, има понос!

Образ чувамо заступајући интересе наших колега који и јесу и нису наши чланови, реч држимо јер смо је давних дана дали народу да ћемо чувати уставни поредак, а  понос који имамо нам не дозвољава да ћутимо и да затварамо уста на кршење закона. Зато ћемо као и до сада, на свако кршење закона и прописа, јавно указати, да би смо са тиме упознали народ коме смо се једино заклели на верност.

Ако смо једном преварени, како ћемо Вам веровати сутра господо из МО, када се у питање доведе сигурност наше Отаџбине?!

И зато, када кажемо да Вам не верујемо, нпр. да ће станови бити готови, а нису, онда то кажемо јер смо изиграни и преварени.

И сада упућујемо позив МО да јавно каже, да ли је интерес државе, јака Војска Србије, или на перфидан, Гебеловски начин, настојите да је расформирате у потпуности, како би сте испунили циљеве непријатеља Србије и српског народа.

Још једном указујемо, да приоритетан задатак новоизабране Владе, мора бити формирање независне експертске комисије, која ће испитати стварно стање у Војсци Србије, а потом наложити предузимање мера за успостављање њене оперативне и функционалне способности која је данас озбилно нарушена.

Живела Војска Србије!

Живела Србија!

СНАГА-ПОВРЕЊЕ-ПОШТОВАЊЕ

ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ