ОДГОВОР на саопштење Министарства одбране од 3. фебруара

Од 2015. године Војни синдикат Србије је најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у одбрани што најбоље говори о томе колику подршку ужива међу професионалним припадницима војске. Одавно је постало јасно да су саопштења компромитоване и политизоване инфо. службе Министарства одбране, чији шеф јавно учествује на митинзима једне од политичких странака пристрасна и да немају никаквог смисла, тежину нити утемељење у објективности. Бесмислени су наводи инфо. службе Министарства одбране да Војни синдикат Србије излази из оквира својих надлежности јер је опште позната чињеница да је синдикат правно лице независно од послодавца и државе и да му је обавеза да указује на лоше услове рада и незаконитости и да пријављује кривична дела. Одговорно тврдимо да је ВБА под руководством Ђуре Јованића, постала криминална организација јер за то поседујемо бројне доказе, као што тврдимо да ова служба безбедности и њен директор директно стоје иза дугогодишњег ометања и спречавања синдикалног деловања нашег синдиката.

Уместо што брани неодбрањиво, инфо.служби Министарства одбране, боље би било да саопшти информацију од јавног значаја, зашто у Министарству одбране тренутно не постоји Инспектор служби безбедности и зашто, када је стари разрешен, није именован нови? Зашто се министар Вучевић, као представник послодавца ниједном није састао са репрезентативним представницима запослених у војсци и ко га у томе спречава? Зар му то није законска обавеза? Зашто Инспекторат одбране, који у војсци врши послове инспекције рада, на све ово ћути и не изврши ванредни инспекцијски надзор у ВБА, Бригади везе или у 250. ракетној бригади за ПВД и у другим јединицама војске где ВБА злоупотребљавајући утицај на команданте, а и непосредно, омета и спречава синдикално организовање и деловање? Коме запослени у војсци могу да се обрате за заштиту својих права? Зар јавно узбуњивање и наводи Војног синдиката Србије, о криминалу у ВБА и најгрубљем кршењу основних људских права запослених у војсци нису основ да реагују инспекције, тужилаштва и други државни органи? Како и на основу чега инфо. служба Министарства одбране зна и твди да у ВБА не делује организована криминална група?

Јавности и запосленима у војсци Министарство одбране дугује објашњење, ко је тај ко задњих седам година спречава министре одбране да са репрезентативним синдикатом воде социјални дијалог и преговарају о колективном уговору и бољем положају запослених у одбрани? Оптужбе инфо. службе Министарства одбране да је синдикат крив што нема социјалног дијалога је чист цинизам и равно ономе да је силована девојка крива што је силована. Да ли је Војни синдикат Србије изрекао отказе са рада свом председнику и генералном секретару, незаконито укинуо решење о репрезентативности, обуставио уплате чланарина неколико месеци итд. или је то на криминалан начин урадио неко у Министарству одбране и Војсци Србије? Ако је синдикат препрека социјалном дијалогу, зашто је Министарство одбране игнорисало предлог Републичке агенције за мирно решење радних спорова баш у вези односа са Војним синдикатом Србије? Да ли је репрезентативни синдикат крив што је војску у последњих пет година напустило више од 12000 професионалаца или је то одговорност лошег менаџмента и командовања војском? Да ли је синдикат крив за смрт Дејана Стојковића на Пештеру и то што ни после две и по године немамо одговорне? Треба ли да вам постављамо још оваквих питања?

Више је него јасно да је менаџмент Министарства одбране и Генералштаба у страху од одговорности јер је дошло време да се положе рачуни за до сад невиђене размере уништавања и криминализовања наше војске. Крајње је време да државни врх одлучи да ли жели да Србија има оперативну и ефикасну војску која у потпуности може да одговори својој уставној улози или војску коју су појединци узурпирали и користе је за задовољење личних интереса и као параван за чињење кривичних дела. Овом приликом молимо да нам то неко јавно каже како се више не бисмо заносили илузијом да Србији треба јака и ефикасна војска.