ПАНИЋ, КОКОТ И АНТИЋ: СНАГА СИНДИКАТА ЈЕ У УЈЕДИЊЕЊУ-ФОРМИРАТИ НОВИ СИНДИКАЛНИ САВЕЗ

Енергија за ефикасне промене у српском друштву није нестала, она и даље постоји, а лежи у правим синдикатима које је преко потребно ујединити и усмерити на остварење крајњег циља, а то је јака организација која ће бити респектована у друштву у сваком смислу.

Ово је укратко закључак трибине која је јуче и данас одржана у Сомбору, у организацији Зрењанинског социјалног форума на којој су говорили Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута, Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине и Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

Трибина на тему „Синдикати Давид или Голијат“, била је повод да се анализира стање целокупне синдикалне сцене и радничког покрета у Србији. Саговорници су се сложили да највећи синдикати у Србији, чији представници данас седе у државним органима и телима, не заступају интересе запослених, већ испред права и потреба оних чије интересе треба да заступају, стављају своје личне интересе као и интересе послодаваца и њихових организација. Као последицу оваквог стања на синдикалној сцени, имамо лош Закон о раду и потпуно понижену и обесправљену „радничку класу“, односно све који данас на било који начин имају запослење.

Држава је највећи послодавац у Србији и од њених искључиво политичких одлука зависи све, од минималне цене рада до закона и појединачних одлука које се последњих година веома лоше пресликавају на запослене и њихова елементарна права. Зато је преко потребно што пре организовати нови „синдикални фронт“ који ће окупити све искрене и доказане борце за права радника, која ће по угледу на сличне радничке покрете у Европи и свету бити респектабилна снага за учешће у креирању најважнијих државних и политичких одлука од којих зависе животи и егзистенција свих нас.