ПОДРШКА ПРОТЕСТУ РАТНИХ ВЕТЕРАНА

Нацрт закона о правима бораца је више него лош и он мора да буде повучен из процедуре. Подржавамо у потпуности иницијативу групе ветерана да Видовдан буде одређен за државни празник бораца.

Војни синдикат Србије, као најбројнији и једини репрезентативни синдикат српских војника у чијем чланству има неколико хиљада ратних ветерана свих ратова у протекле три деценије, сагласан је са захтевом да се нацрт закона о правима бораца повуче из предлагачке процедуре да се отпочне са израдом новог. Предложени текст закона је лош са више аспеката јер готово да уопште не уређује права бораца. У свом већем делу он прописује одређена права ратних инвалида и то веома дискутабилно јер садржи дискриминишуће одредбе. Такође задире у области које су у значајној мери већ уређене другим законима као што је Закон о одбрани, Закон о Војсци Србије, Закон о ПИО, о здравству итд. Овај нацрт није регулисао и уредио статус борачких удружења, поступак утврђивања њихове репрезентативности и права од локалне самоуправе до нивоа републике као ни многа друга питања која се тичу представљања и заступања борачке популације.

Борци који у овом тренутку протестују испред Народне скупштине, заједно са нама учествовали су у јавној расправи која је спроведена у вези са овим законом али смо нечијом одлуком у Министарству за рад, без икаквог објашњења искључени из свих даљих активности по том питању. Тако нико од нас није био позван на састанак који је поводом овог закона био организован са Председицом владе, а како се на том састанку не би говорило о његовим пропустима и манама.

Свакако је добро и нужно да Србија добије закон о правима бораца, али не било какав и зато се овај нацрт мора ставити ван процедуре и не сме доћи у скупштинску процедуру.

Такође, позивамо Владу Србије и народне посланике да неко од њих покрене процедуру предлога измене закона којим се уређују државни празници и да се у списак државних празника уврсти Видовдан кад дан бораца и свих ратних ветерана.