ДАН И СЛАВА АВИЈАЦИЈЕ ОСКРНАВЉЕНИ ОД СТРАНЕ ГЕНЕРАЛА МОЈСИЛОВИЋА

Дан рода авијације, који се прославља у спомен на 2. август 1893. године, када је наређењем краља Александра Обреновића, наложено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења и када се у истом дану празнује Свети Илија као слава авијатичара, ове године дочекује се у сенци негативног наређења начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, којим је наређено да се са једног од авиона из састава 98. ваздухопловне бригаде, уклони икона Светог Илије.

Ову деморалишућу одлуку генерала Мојсиловића, припадници 98. вбр, примили су са неверицом и великим разочарењем, јер се њоме скрнави светиња за коју верују да је заштитник авијатичара, а тај чин представља и акт непоштовања традиција рода авијацијe, али и самих припадника ратног ваздухопловства који Св. Илију прослављају као своју славу и којима изражавање и упражњавање верских уверења јемчи Устав, али и војни прописи.

Доскорашњи Командант 98. вбр, од недавно пензионисани бригадни-генерал пилот Зоран Продановић, издао је наређење на основу кога је војни свештеник и иконописац из 98. вбр, крајем јуна и почетком јула ове године, изнад крила и трупа авиона Орао Ј-22 насликао икону Св. Илије. На примопредаји дужности, између бригадног генерала Зорана Продановића, и новог команданта 98. вбр, пуковника Драгана Мрдака, дана 08. јула 2022. године, свечани строј на аеродрому у Лађевцима, надлетала су два ‘’Орла’’, један у бојама српске заставе и други осликан иконом Св. Илије. У једном заокрету, на крилима ‘’Орла’’ јасно се видела икона Св. Илије, коју је неко од репортера фотографисао и објавио у медијима, а сви присутни са одушевљењем поздравили. Након што су се фотографије појавиле у медијима,  начелник Генералштаба, из само њему знаних разлога, наредио је да се икона Св. Илије уклони са авиона, што је уз надзор Војне полиције учињено крајем прошле недеље.

У циљу заштите православних светиња и права српских војника које као репрезентативни синдикат заступа, Војни синидикат Србије обратио се благовремено Патријарху СПЦ и Председнику Републике Србије као надређеном начелнику Генералштаба, са циљем да се преиспита и повуче наређење начелника Генералштаба ВС, али су обе реакције изостале и икона Св. Илије је крајем прошле недеље, пред саму славу авијатичара, укоњена са авиона.

Изражавамо жаљење због чињенице да начелник Генералштаба, по ко зна који пут показује потпуно одсуство емпатије за потребе и права припадника Војске Србије, и овом приликом га позивамо да преиспита своје одлуке које неминовно у значајној мери штете најпре стању морала и мотивисаности припадника Војске Србије за рад у систему одбране, а тако и оперативној способности војске која је последњих година у великој кризи кадра.