МИНИСТАР ДА ПОШТУЈЕ ЗАКОНЕ СРБИЈЕ И ПРИХВАТИ ТЕРЕТ ЈАВНЕ ФУНКЦИЈЕ КОЈУ ВРШИ

Жалимо што актуелни и наметнути нам министар одбране, у недостатку снаге, воље и знања да води прави и искрени социјални дијалог са званичним законским представницима запослених у делатности одбране, и у немоћи да прихвати терет јавне функције коју врши, прибегава гебелсовским методама сатанизације и ђиласовизације сваког ко му упути објективну и оправдану критику.

Зарад објективног информисања јавности, напомињемо да је Војни синдикат Србије, данас саопштио да поздравља најаву повећања примања припадницима Гарде, али истовремено критикује чињеницу да менаџмент Министарства одбране, не види оптерећеност и потребе других професионалних припадника наше војске иако му је на то указивано током целе 2021. године.

Најављено повећање плата запосленима у војсци од 8% објективно није никакво повећање, већ усаглашавање са стопом инфлације која управо толико износи на годишњем нивоу. То је данас јасно сваком професионалног припаднику ВС и грађанима. Оптерећеност радним задацима и прековременим радом, надокнађује се накнадама за прековремени рад и додатно оптерећење, што се дефинише нпр. колективним уговором, а не тако што само једној јединици војске повећате плату за 10%. Управо ово је пример дилетантизма и непознавања проблематике али и недостатка добре намере на страни послодавца, оличеног у министру одбране, да се положај професионалних припадника унапреди и уреди у обостраном интересу. Ово су непобитне чињенице, баш као што је неспорно и то, да су станови за припаднике снага безбедности требали сви да буду завршени и усељени још 2019. године, а нису до данас.

Изражавамо жаљење и због тога што је више него очигледно да професионални припадници војске не могу очекивати бољитак од актуелног менаџмента МО који предводи човек кога се одрекао и Председник Републике и чије је поверење целог државног руководства упитно и који притом не ужива никакав ауторитет у војном командном кадру, управо због чињенице да га је изгубио у највећим корупционашким и најмонструозним криминалним аферама са којима се доводи у везу.

Остајемо у нади, да ће у данима који су пред нама, на чело овако важног и комплексног система какав је систем одбране, коначно доћи човек који ће ту функцију обављати пре свега законито, а потом и стручно, савесно и са потребним степеном разумевања за потребе оних који чине војнички строј.

Живела Србија!

Живела Војска Србије!