СТАЊЕ У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ ДАЛЕКО ЛОШИЈЕ ОД ОНОГ КОЈЕ СЕ ПРИКАЗУЈЕ, ПРЕИСПИТАТИ ОДГОВОРНОСТ ВОЈНОГ ВРХА

Јучерашњи састанак Председника Републике, са руководством Министарства одбране и Војске Србије, јасно је показао да се тренд урушавања најважнијег војног ресурса – људског кадра, наставља и да су систем одбране и његова буџетска средства узузпирани од стране трговаца оружјем чијим интересима једино служе.

Годинама уназад, као фразе које смо већ сви научили напамет, слушамо демагогију о бољитку за професионалне припаднике Војске Србије, а као резултат у пракси имамо потпуну опструкцију њихових реалних потреба и чињеницу да је у последњих пет година Војску Србије напустило око 10.000 обучених професионалаца и да је они и даље свакодневно напуштају.

Стање кадра, међуљудских односа, морала, систем вредновања рада и каријерно вођење, никад нису били лошији. Као најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у систему одбране, Војни синдикат Србије, више пута је у годинама иза нас, позивао државу као послодавца, да разговара и преговара о посебним условима рада за запослене у одбрани кроз колективни уговор који имају сви у јавном сектору осим професионалаца у војсци. На захтеве за боље услове рада српских војника, синдикату је одговорено незаконитим отказима са рада председнику и генералном секретару, криминалном обуставом уплата чланарина, незаконитим поништавањем решења о репрезентативности и потпуном опструкцијом свих захтева који се тичу унапређења стања војног кадра, са искључивим циљем да се једини репрезентазивни синдикат српских војника угаси и ућутка, а са урушавањем војске настави.

Поздрављамо набавку нових средстава борбене технике, али Председник Републике, као први човек војске мора да зна да ни средства којима сада располажемо нема ко да опслужује и одржава и да је већина приказа којима присуствује лажна слика стања у нашој војсци.

Стање кадра Војске Србије је алармантно и више него забрињавајуће, а уколико се хитно не предузму одређене мере на унапређењу пре свега услова рада и односа командовања према потчињенима, Војска Србије убрзо неће моћи да одговори својој уставној обавези, тачније неће постојати.

Позивамо Председника Републике на састанак са Војним синдикатом Србије, као јединим репрезентативним представником запослених у делатности одбране, на коме би био упознат са реалним стањем у нашој војсци и где би били изнети конкретни предлози за хитно унапређење катастрофалног стања.

Уједно позивамо државни врх да формира независну комисију која ће објективно преиспитати оперативну и функционалну способност и реално сагледати целокупно стање у нашој војсци, као и одговорност комплетног војног врха за стање у коме се данас налази систем одбране, а који је далеко од оног који се презентује српској јавности.