Поводом састанка Председника Републике са министром одбране и начелником Генералштаба са сарадницима одржаног дана 15.7.2021.

Поздрављамо сваки вид модернизације и опремања Војске Србије, али би смо као једини званични представници запослених у одбрани и Војсци Србије, били срећнији да је Председник Републике данас изјавио да ће у наредном периоду приоритет за државу бити улагање у људске ресурсе наше војске.

Забрињава дугогодишње и континуирано игнорисање стања и потреба људских ресурса у Војсци Србије. Из угла људских ресурса, стање оперативности далеко је од оног које државном врху приказују војни званичници, а додатно забрињава чињеница да је у последњих пет година Војску Србије због лоших услова напустило близу 10.000 обучених професионалаца.

Годинама уназад апелујемо на потребу да се однос државе као послодавца према професионалним припадницима Војске Србије промени, али уместо да се са представницима српских војника разговара о унапређењу стања, они се шиканирају и означавају као „државни непријатељи“ што је апсурд.

Српској јавности, а нарочито државном врху, мора бити јасно да авиони, тенкови и сва друга ратна техника ничему не служи без људи и да војнички строј пре свега чини људски ресурс који је последњих година потпуно девастиран и деморалисан, а данас је у таквом стању да озбиљно угрожава оперативност Војске Србије и њену основну уставну улогу.

Још једном апелујемо на Председника Републике да се као први човек Војске Србије одазове позивима јединог репрезентативног Војног синдиката Србије за састанак и да из угла оних који чине војску чује шта су њене и њихове приоритетне потребе, јер без задовољног војника са јаким моралом нема ни јаке војске.

Илустрација: извор МО