ВСС НА ФОРУМУ ПРОТИВ ПРЕКАРНОСТИ, ЗА ДОСТОЈАНСТВЕН РАД У СРБИЈИ

Србију је у периоду од 2014-2018.године напустило 250 хиљада људи, или 112 дневно, прецизни су подаци који су изнети на форуму у организацији Фондације Центар за демократију, у коме су учествовали и представници Војног синдиката Србије.

ВСС као најутицајнија, али и најпрогоњенија синдикална организација у новијој историји, неколико година уназад упозоравао је да ће се доћи до црвене линије када институције система морати да позабаве спасавањем државе.


Анализирајући стање у другим деловима јавног сектора и привреди, на форуму је закључено да је српски војник у најгорем положају и да никада није био пониженији! Нисмо заштићени од инспекције рада, највише смо изложени злоупотребама радне регулативе, мере штедње у јавном сектору су највише погодиле Војску Србије,  плата српског војника и даље је за више од 35% је испод законског минимума, у буџету наводно нема пара за топли оброк и регрес, радимо и до 500 сати месечно без накнаде, накнада превоза за долазак на рад се не плаћа у реалном износу, представници запослених се прогањају и мобингују, а социјални дијалог уопште не постоји… Српска војска и здравство су институције које на дневном нивоу напушта највише запослених.

За све то време, министар одбране је своје ангажовање у Министарству одбране, своди исључиво на дневнополитичку злоупотребу Војске и промовисање себе и своје политичке партије. У свему томе му свестрано помаже криминални менаџмент који са собом води још од канцеларије за КиМ. Тако захваљујући (не)бризи за људе, данас имамо катастрофално стање људских потенцијала у Војсци Србије и војску која је дотакла дно. Народски речено- гледамо распад система!

Круцијалан пример за неодговорно понашање и потребе да се ствари ствари врате у институције, на шта Војни синдикат Србије упозорава све време јесте и најновија афера око наменске индустрије.

Ова грана српске индустрије која доноси огромни профит држави, сада је сведена на ријалити, док неки нови тајкуни пуне џепове. Свуда у свету ово је софистицирана делатност, док је у Србији сведена на политичку мимикрију која нам је донела велику бруку у свету и чије ће се последице тек осетити дугорочно…

Да постоје институције система, лопови би били у затвору, оружари би радили свој посао…

Са државом се не игра!

Са Војском Србије се не игра!

Ако нам се младеж сели, а српска војска изгуби највредније што има, а то је њен кадар, шта ће нам остати од државе, да ли је то циљ?

Наше синдикално деловање због којег смо прогоњени управо је покушавало да спречи овакве ненадокнадиве последице по државу и да се избори за снажну Војску Србије.

И зато упозоравамо: Последњи је час да институције система почну да раде свој посао и спасе државу, самим тим и Војску Србије од пропадања и потпуног уништења!

Не сме се дозволити да нам професинални војници одлазе из Војске Србије да би у иностранству радили тешке физичке послове како би прехранили породице, а да српски официри возе камионе по земљама у ЕУ. Као што се не сме дозволити да нам наменска индустрија буде приватизована и распарчана након што је сведена на ријалити-политичку пијацу на којој тезге држе тате и браћа људи на власти . И неко мора да одговара за своје (не)чињење, зато што је садашње стање ствари у Војсци Србије и Министарству одбране равно националној издаји!