ЗАХТЕВ ДА СЕ У ВОЈСЦИ ОБЕЗБЕДИ ПОШТОВАЊЕ МЕРА ЗАШТИТЕ НА РАДУ НИЈЕ ПОЛИТИЗАЦИЈА

Поводом последњег саопштења информативне службе Министарства одбране, ВСС даје следеће саопштење.

Основна сврха постојања синдиката је заштита права и интереса запослених, а захтевање да се поштују мере безбедности и заштите на раду, а одговорни за смрт нашег колеге Дејана Стојковића казне, није политизација него наше право и обавеза према њему и његовој породици, али и другим колегама чије интересе заступамо и чија безбедност је угрожена пропустима у раду органа руковођења и командовања у Војсци Србије.

Жао нам је што се последњих недеља министар не одазива на позиве Војног синдиката Србије, за састанке на тему права запослених у Војсци Србије, а његови најближи сарадници не одговарају на телефонске позиве из синдиката, због чега смо нажалост принуђени да са министром одбране комуницирамо јавно путем саопштења и медија.

Министар одбране је законски представник послодавца запосленима у Војсци Србије и по службеној дужности мора да прими критику и прихвати одговорност за пропусте у поштовању мера заштите на раду са најтежом – смртном последицом. У том смислу је послодавац морално и законски одговоран и то нема апсолутно никакве везе са било каквом политизацијом.Поверење професионалних припадника Војске Србије у војни врх, озбиљно је пољуљано после пропуста у последњој теренској активности на Пештеру, након саопштења Министарства одбране од 24. јуна у коме се каже да је узрок смрти нашег колеге, то што му је изненада позлило.

Линк ка саопштењу Министарства одбране

http://www.mod.gov.rs/cir/17624/saopstenje-17624