ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ ПОНОВО РЕПРЕЗЕНТАТИВАН

Данас је у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одржан састанак представника тог министарства и представника Војног синдиката Србије.

У име министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић, представнике ВСС, примио је државни секретар Зоран Антић са сарадницима. Састанку је присуствовао и заменик директора Агенције за мирно решавање радних спорова Ивица Лазовић.

На почетку састанка, државни секретар Антић, саопштио је да је након седнице Одбора за утврђивање репрезентативности одржане 26.3.2021. године, и става Управног суда, министарка за рад, запошљавање борачка и социјална питања, дана 29.03.2021. године, донела решење којим је утврђено да је Војни синдикат Србије репрезентативан у делатности одбране.

На састанку је од стране Војног синдиката Србије, отворено питање измене и допуне Закона о ПИО, у делу који се односи на стварање могућности да професионални војници убудуће одлазе у пензију са навршених 53 године живота и остварених 40 година пензијског стажа. Тема састанка била су права синдиката и заштита синдикалних представника предвиђена Уставом и Законом о раду, посебан колективни уговор за запослене у делатности одбране, учешће ВСС у изради закона, али и будућа сарадња са Министарством рада.

Састанак оцењујемо као веома користан и позитиван искорак у односима Војног синдиката Србије са представницима државне управе.

Државни секретар Зоран Антић, честитао је Војном синдикату Србије, статус репрезентативног синдиката и нагласио да је Министарство увек отворено и расположено за дијалог и да се у случају појаве спорних питања синдикат најпре одбрати њима.