САСТАНАК СА ТАЊОМ ФАЈОН О ПРИТИСЦИМА НА ВСС

Прогон Војног синдиката Србије, притисци и ометање синдикалног деловања, недавни отказ генералном секретару Предрагу Јевтићу, гушење људских и синдикалних права – биле су теме састанка евро посланице и председавајуће Делегације Европског парламента за стабилизацију и придружување Србије и ЕУ Тање Фајон и председника Војног синдиката Србије Новице Антић. 


Састанак који је сазван на иницијативу ЕПСУ (Европске федерације синдиката јавних служби) чији је ВСС члан одржан је касно синоћ, путем видео конференцијске везе. 


Састанку су поред Фајон и Антића присуствовали координатор ЕПСУ за југоисточну Европу Милош Влаисављевић и представник Савеза војних синдиката Балкана и председник Синдиката Министарства одбране Словеније Дарко Миленковић. 


Антић је европосланицу Фајон упознао са примерима ометања и спречавања синдикалног деловања и облицима притисака које од администрације одлазећег министра одбране Александра Вулина, уназад више од три године трпи Војни синдикат Србије. Госпођа Фајон, ће о свему поднети извештај ЕУ институцијама и ЕУ парламенту и предузети све у њеној моћи да се ВСС помогне да заштити своје представнике и оствари права гарантована Европским прописима и конвенцијама Међународне организације рада. 


Лоша слика о стању грађанских и радничких права и слобода коју поједини представници извршне власти шаљу у свет, не доприниси напретку Србије која је кандидат за чланство у ЕУ, заједнички је закључак са састанка. 


Војни синдикат Србије жали што је доведен у позицију да заштиту својих елементарних слобода и права тражи ван институција Републике Србије и нада се да ће нови министар одбране имати разумевања за потребе запослених у Војсци Србије и са њиховим званичним представницима отпочети и водити социјални дијалог на начин како то налажу стандарди и норме у овој области, у свеопштем интересу државе, Војске Србије и њених припадника.