УСВОЈЕНА ИНИЦИЈАТИВА ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ ДА СЕ ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ И ЗАПОСЛЕНИМА У ВОЈНО-ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

Одлука Владе Србије на последњој седници да се свим здравственим радницима у Србији од 1. априла ове године, плате увећају за десет одсто, а после писане иницијативе Војног синдиакта Србије и запосленима у војно-здравственим установама здраворазумна је, преко потребна и државничка одлука.

У нади да је ово почетак рационалног превазилажења одређених неслагања на релацији Министарство одбране-Војни синдикат Србије, и заборављање на личне сујете и политичке комплексе и нераеалних амбиција појединаца Војни синдикат Србије захваљује се на разумевању ка решавању трагичног социјално-материјалог стања запослених у Војсци Србије. Усвајањем иницијативе ВСС да се и медицинским радницима у војном здравству повећају плате, што првобитно није било најављено и планирано избегнута је најмонструознија дискриминација радних и људских права наших колега у Војсци Србије. И то у ситуацији када су на првој линији фронта у борби против ширења пандемије короновируса.

Уједно, надамо се да је овај рационалан и државотворан приступ почетак отапања леденог брега и по осталим питањима која су елементарна за српску војску и запослене у Министарству одбране. То се односи на повећање зарада свих запослених, исплату регреса и топлог оброка, прековремени рад, санкционисање мобинга надређених, укидања „преких судова“ којима се крше уставна и синдикална права на начин незабележен у новијој историји српског парламентаризма, злоупотребу Војске Србије у политичке сврхе…

Проблеми нагомилани последњих година могу се решавати само рационалним и конструктивним приступом.

Отуда ова и оваква одлука Владе Србије заслужује похвалу и даје нам наду да ће Војска Србије поново бити институција где су професионалци поносни што су њени припадници, уместо да се стидимо пред чињеницом да је српску војску напустило преко пет хиљада наших колега у последње две године.