ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ ДОБИО ЧЛАНСТВО У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Војни синдикат Србије као први и једини репрезентативни синдикат у историји Војске Србије, постао је члан ЕПСУ, конфедерације синдиката јавних служби Европске уније.

У писму из Брисела које је потписао генерални секретар ЕПСУ Јан Виљем Гардијан, потврђено нам је да је од 28. маја 2019. године Војни синдикат Србије постао пуноправни члан породице 260 европских и светских синдиката јавних служби.

Ово је значајан искорак на унапређењу и заштити синдикалних и радних права наших чланова и још једна потврда наше исправности и праведности у борби за побољшање социјалних и материјалних услова у којима раде припадници Војске Србије.

И поред тога да смо још једном остварили историјски успех, чињеницом да смо први синдикат из области одбране који је постао члан ове значајне и утицајне синдикалне организације Европске уније, не можемо се отети горком утиску да смо истовремено најпрогоњенији и најдискриминисанији синдикат у последњих неколико деценија у читавој Европи.

У данима у којима читамо извештај ЕУ комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ, стање синдикалних права у Министарству одбране је забрињавајуће и крајње је време да надлежни ставе прст на чело и добро размисле о консеквенцама својих бахатих и незаконитих одлука. Те одлуке већ наносе озбиљну штету угледу Србије у међународним институцијама.

Нашим члановима, честитамо на постојаности, саборности и чврстини којима су дошли до овог историјског корака за Војни синдикат Србије.