ПРВИ МАЈ – ПРАЗНИК РАДА

Одлуком донетом на првом конгресу 2. Интернационале одржаном 1889. године уз знак сећања на радничке протесте који су се дешавали у Чикагу од 1.-4.маја 1886.године, одлучено је: „Први мај је заједнички празник свих земаља на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“.

Веома је тужно да и након 133 године симболика Првог маја – Празника рада у Србији није схваћена. Живимо у времену у коме вође два највећа синдиката за разлику од очева синдикализма са краја претпрошлог века не само да нису кадри да поднесу жртве зарад радничких права већ иста продају зарад личних интереса.

Празник рада ове године обележавамо као и пре 133 године прогоном искрених синдикалиста, ускраћивањем права запослених и најгорим Законом о раду у историји Србије.

Овом приликом позивамо све раднике у Републици Србији да поштују себе и свој рад, а да подршку дају само оним синдикатима који се искрено боре за њихова права.

Војни синдикат Србије не подржава и гнуша се најављеног протеста за 1.мај 2019.године који није протест радника већ перформанс продатих и уцењених синдикалиста и њихових спонзора. Тог дана они организују протест, питамо се против чега? Они који ћуте: на отказе представницима синдиката, на покушаје пучева у синдикатима, на незаконита гашења синдиката и одузимања репрезентативности синдикатима који се не одричу радника, боље да ћуте и 1.маја и да тај дан не скрнаве и не обесмишљавају.