ПРАВО ПВ И ЦЛ НА КУПОВИНУ СПОРТСКЕ ОДЕЋЕ И ОПРЕМЕ У ВОЈНОЈ ПРОДАВНИЦИ ПО РЕГРЕСИРАНИМ ЦЕНАМА

Војни синдикат Србије је дана 14.02.2019.године упутио иницијативу Министарству одбране у којој указује на чињеницу да у овом тренутку само подофицири и официри имају могућност и право да поред униформе купују спортску одећу, делове одеће (чарапе, рукавице итд.), обућу, торбе и друге артикле из тзв. војне продавнице по регресираним ценама.

Напомињемо да су изменама и допунама Закона о ВС од пре пар година, у категорију професионални припадници војске сврстани сви који раде у Војсци Србије, а да су професионални војници такође војна лица. Међутим, чињеница да униформу, спортску одећу и опрему, делове одеће, обућу и сл. могу куповати искључиво подофицири и официри, указује у најмању руку на дискриминацију по основу личног својства, односно категорије запослених у ВС, што је недопустиво у сваком смислу, противуставно и незаконито.

Мишљења смо да би послодавац требао да прихвати, да право на куповину униформе, спортске одеће, делова одеће, обуће и других артикала из војне продавнице, по регресираним ценама омогући свим професионалим припадницима Војске Србије.

Такође предлажемо да се у артикле војне продавнице, за продају по регресираним ценама, уврсте и делови униформе М10, јер су нам на ту потребу више пута указали сами припадници ВС.