СТАВ ПОСЛОДАВЦА ВУЧЕВИЋА О ПРАВИМА ЗАПОСЛЕНИХ У ВОЈСЦИ

Гoстујући јуче у емисији ,, Директно са Мињом Милетић“, технички министар одбране Милош Вучевић, на помен речи ,,војни синдикат”, показао је велику нервозу, а потом и шта мисли о поштовању Устава и права и положаја оних којима представља послодавца.

Наиме, министар Вучевић, најпростије речено изјавио је да ако се он пита и буде питао, синдикати запослених у војсци неће постојати и да је то највећа глупост. Јавно је питао, шта ће војсци синдикат јер војник има да слуша и ради све што му се нареди итд. Оваквом својом антиуставном и антицивилизацијском изјавом актуелни министар одбране показао је свим професионалним припадницима војске који су у радном односу код Републике Србије и којима је он послодавац, шта је његова политика и став као и да он заједно са делом менаџмента Министарства одбране и Војске Србије, директно учествује и стоји иза урушавања права и положаја запослених у војсци и ометања и спречавања њиховог синдикалног деловања.

Министар се у једном делу своје изјаве на трен дотакао и репрезентативности синдиката оспоравајући је, што јасно указује на то да по сваку цену треба спречити закључење колективног уговора за запослене у одбрани, а уређивање права из радног односа оставити искључиво његовој једностраној вољи. На сву срећу, о свему томе неће се много питати министар ко год он био, што би господин Вучевић као правник требао да зна. Питаће се Устав, од Србије потврђени међународни уговори и закони. Право на удруживање свим грађанима Србије под једнаким условима јамче управо ова највишта правна акта, а Устав такође јасно прописује да једном достигнут ниво људских права не може да се умањује, осим ако људи попут Вучевића, не укину и Устав.

Знамо ми да синдикат смета јер јавно пита зашто се запосленима у војсци не плаћа накнада превоза до посла у стварном износу коштања већ у границама које сам одреди управо министар. Да смета јер тражи топли оброк и регрес за запослене. Јер пита ко је одговоран за погибије професионалних припадника војске у мирнодопским условима на радном месту. Да га треба ућуткати кад указује на незаконито ангажовање припадника војске којима се не плаћа прековремени рад. Јер указује на то да се запослени у војсци мобингују, да су у робовласничком положају и да је због свега тога војску напустило преко 12000 професионалаца у последњих шест година итд. итд. Зато би технички министар одбране да угаси синдикате професионалних припадника војске и тако потпуно ућутка оне који су код ,,њега” у радном односу, као да је Србија која је професионалним војницима послодавац, нечија приватна фирма.

Добро позната народна изрека каже ,,не пада снег да покрије брег” и сада је потпуно јасно коју и какву антиуставну и антицивилизацијску политику заступају поједини политичари и државни званичници не водећи рачуна о томе колико је она штетна по грађане Србије и њене националне интересе, а у конкретном случају по Војску Србије која је у последњој деценији десеткована више него у свим ратовима у којима је учествовала. Подсећамо министра Вучевића, да се својом министарском заклетвом обавезао на поштовање Устава и људских слобода као и на поштовање владавине права, па му овом приликом тражимо информацију од јавног значаја о томе да ли је мишљење о синдикату формирао сам или му је то наметнуто и да ли он стоји иза свих притисака на синдикате у свом мандату, а посебно ових сада актуелних. Зашто се ниједном у свом мандату на челу Министарства одбране, као послодавац, није састао са представницима запослених у војсци и зашто се не стави у њихову заштиту онако како то гарантују и обавезују га Устав, конвенције и закони?

Право на синдикално удруживање и организовање је савремена цивилизацијска тековина, коју запослени у војсци уживају више од деценије, а тенденција је да у складу са препоруком Парламента Савета Европе бр. 1742 , то право војном особљу омогуће све Европске државе.

Зато смо сигурни да ће ова исхитрена антиуставна и неспретна изјава техничког министра Вучевића, дата у афекту због личног анимозитета према синдикатима, остати само његова пуста жеља.

Господине министре, не треба ви да размишљате о томе да ли ће војник да залегне у блато. Већина оних којима сте послодавац лежали су у блату, на камену, у води и снегу више пута него што ви имате година. Покажите бар мало пиетета према онима који су својој Отаџбини заветовали оно највредније своје животе и који су много пута крварили и били уз њу и њен народ када је било најтеже. Још једном вас позивамо на дијалог у границама Устава и закона.