ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Како незванично сазнајемо Министарство одбране, ради на тексту измена и допуна Закона о Војсци Србије, са намером да се подигне старосна граница за одлазак у пензију са садашњих 53 година живота на 55 за подофицире и официре до чина потпуковника, али и за остале официре вишег чина, са 55 на 57. година итд. Такође, припрема се измена подзаконских аката који уређују износ отпремнине за одлазак у пензију, а тако да ће се са садашњих пет бруто плата, отпремнина смањити на износ у висини две нето просечне плате у Републици. Како смо обавештени, умањиваће се и износи јубиларних награда на износ нето плате, уместо досадашње бруто.

Позивамо Министарство одбране да јавно саопшти да ли су ове информације тачне и зашто синдикат о томе не информишу у складу са законским обавезама.

Уколико се испостави да је ово тачно, ионако присутно велико незадовољство правима из радног односа код запослених у војсци, додатно ће се продубити и онда ће бити потпуно јасно да менаџменту Министарства одбране није стало до бољег материјалног и социјалног положаја професионалних припадника војске као и због чега се пружа грчевит отпор колективном уговору за запослене у одбрани.