ОДРЖАН САСТАНАК ШИРЕГ РУКОВОДСТВА ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ, ПРЕДАТ ЗАХТЕВ ЗА САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВУЧИЋЕМ

Данас је одржан заједнички састанак органа и подружница репрезентативног Војног синдиката Србије, због до сад незапамћених притисака које последњих недеља трпе његови чланови, а које у циљу потпуног гашења и спречавања синдикалног деловања јединог и најбројнијег синдиката запослених у војсци, спроводе појединци на највишим положајима у систему одбране, са очигледним циљем да се спречи отпочињање преговора за закључење Посебног колективног уговора за запослене у одбрани.

Уводном делу састанка присуствовао је Милош Влаисављевић, регионални координатор Европске федерације синдиката у јавним сектору ,,EPSU“, које је Војни синдикат Србије члан и који је саопштио да су Европске институције и синдикалне централе упознате са случајем прогона нашег синдиката и да ће већ у току следеће недеље предузети конкретне потезе да се од институција у Србији обезбеди да поштују права и независност Војног синдиката Србије.

Закључак са састанка је да Војни синдикат Србије неће одустати од борбе за бољи положај професионалних припадника војске и закључење колективног уговора без обзира што ових дана доживљава невиђену сатанизацију и пласирање у јавност ноторних лажи о наводним злоупотребама у његовом пословању, са циљем компромитације код чланова и у јавности.

Истовремено је закључено да у тренутку када је Србија у тешкој ситуацији у вези са Косовом и када је потреса институционална криза, не треба још да има сукоб унутар система одбране и да кризу у односима са менаџментом Министарства одбране и Војске Србије, може да реши једино Председник Републике Александар Вучић. Зато је данас Кабинету Председника Републике предат захтев и молба за пријем делегације Војног синдиката Србије.

Уједно осуђујемо координисане и дириговане најприземније нападе и ноторне лажи које се ових дана у појединим медијима износе о председнику нашег синдиката Новици Антићу. Одговорно тврдимо да су сви ти наводи ноторна лаж јер свако ко је службовао са њим и познаје га, зна какве људске и моралне вредности га одликују. Уредници ових медија који, иако им је то законска обавеза, одбијају да објаве наше одговоре на такве неистине, и зато ће добити прилику да те своје ,,вести“ бране пред судовима.

У току састанка, на изненађење присутних, председник синдикалне групе ,,Гарда“ предложио је да се данас смени са места председника Новица Антић, и да се он постави за председника синдиката при чему је изјавио да преко својих веза ван војске и неких генерала, гарантује да ће надаље обезбедити несметан рад синдиката. Нико од присутних није се изјаснио нити подржао овај његов предлог.

Војни синдикат Србије наставља институционалну и искључиво закониту борбу за права запослених у војсци и од ње неће одустати док се не закључи колективни уговор за запослене у одбрани.