КРИВИЧНА ПРИЈАВА ОФИЦИРУ ЗБОГ ОМЕТАЊА СИНДИКАЛНOГ ДЕЛОВАЊА У ВОЈСЦИ

Репрезентативни Војни синдикат Србије, поднео је данас Вишем јавном тужилаштву у Нишу, кривичну пријаву против потпуковника ММ, команданта једне јединице нивоа батаљона, у саставу РВ и ПВО, због кривичног дела: ‘’Злоупотреба службеног положаја’’ из члана 359. Кривичног законика, у стицају са кривичним делом ‘’Спречавање политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања’’, из члана 152. Кривичног законика, Републике Србије.

Кривична пријава је поднета јер је овај официр дана 17. јануара ове године, потпуно умишљајно злоупотребљавајући службени положај команданта и грубо кршећи Устав Р. Србије, од Србије ратификоване међународне уговоре, Закон о раду и Закон о Војсци Србије и за њега обавезујућ Споразум о техничко-просторним и другим условима за рад Војног синдиката Србије, закључен између Министарства одбране и Војног синдиката Србије, са очигледном намером да омета и спречава синдикално деловање запослених у војсци, у јединици за коју је надлежан, позивао на разговор чланове Војног синдиката Србије, који су му потчињени и од њих тражио да се исчлане из тог синдиката претивши индиректно лицима која раде на одређено време да им од тога зависи да ли ће им бити продужени уговори о раду, а осталима да ће трепети одређене санкције у служби уколико не поступе по овом његовом захтеву.

Војни синдикат Србије, упознао је са овим случајем министра одбране од којег је тражио да у Министарству одбране и Војсци Србије, успостави ред и законитост. Из извора у врху Министарства одбране, Команде РВ и ПВО, и ВБА, потврђено нам је да је овакво криминално поступање од пријављеног официра иницирано и тражено од стране ВБА, линијом командовања.

Иако смо на незаконито и криминално деловање ВБА и појединаца на командним дужностима према Војном синдикату Србије, већ упозоравали, овај напад је врхунац понижавања, деконспирације, компромитације и обесмишљавања те некад елитне војне службе безбедности, који је очигледно још један пропали покушај ућуткивања и гашења последњег бедема одбране Војске Србије и права њених припадника. Сада, када је ВБА забранила објављивање података о стању кадра у војсци, података који су се чак и у ЈНА објављивали у Службеном војном листу, пошто су друге синдикате, удружења војних ветерана, пензионера и генерала ставили под потпуну контролу, остало је још да се под контролу стави или угаси једини глас истине и патриотизма српских војника – Војни синдикат Србије.

На сву срећу, Војни синдикат Србије, поново је показао да има боље организоване и способније органе своје безбедности и контраобавештајне заштите од ВБА, која је по ко зна који пут потврдила да је пала на најниже гране откад постоји. Но, то и не чуди имајући у виду да је на њеном челу човек који није био у стању да испуни ниједан критериум за рад у тој служби и који је на њено чело дошао такође на криминалан начин.

Војни синдикат Србије, не брине због ових напада и поносан је на држање и слогу свога чланства којем је главни циљ задовољан професионалан припадник војске и јака Војска Србије, способна да у сваком тренутку и у потпуности одговори својој Уставној улози, односно да може одлучно да одбрани Отаџбину Србију, којој беспоговорно служимо и којој смо се заклели на верност.

Заједно са институцијом Заштитника грађана, Војни синдикат Србије данас је последњи независни елемент цивилне и демократске контроле војске и управо у томе лежи потреба и циљ директора ВБА Ђуре Јованића, да овај синдикат ућутка и угаси. Зато овом приликом позивамо Заштитника грађана, који у својој надлежности има и контролу законитог рада ВБА, да у овој служби одмах изврши ванредну инспекцију и надаље обезбеди њен законит рад, а лица одговорна за овако опасне антидржавне злоупотребе санкционише. Није случајно што овај напад долази сада када Србија нема конституисану Владу и Парламент, јер је тако искључена и могућност ове врсте институционалне контроле законитости рада служби безбедности.

Због тога овом приликом тражимо и од Председника Републике, који је уједно и Командант Војске Србије, да код својих потчињених војних команданата обезбеди беспоговорно поштовање Устава и законитост у раду и да не дозволи да они поново буду злоупотребљени и да по налогу неспособних и бахатих припадника ВБА, чине најтежа кривична дела, а Србију враћају у време Голог Отока. Подсећамо Председника Републике и Заштитника грађана, али и техничког министра одбране, да је Војни синдикат Србије члан међународних синдикалних и војних организација и да ови напади на Војни синдикат Србије представљају и напад на европски синдикализам. Овако грубим и криминалним кршењем основних права на удруживање запослених у војсци, домаћој и међународној јавности се шаље веома лоша слика о стању људских права и слобода у Србији, која је чланица Савета Европе и кандидат за чланство у ЕУ.

Користимо прилику да позовемо све часне официре Војске Србије, који држе до Кодекса официрске и војничке части, да не дозволе да буду извршиоци кривичних дела у име сада већ доказано криминализоване ВБА, да у потпуности поштују Закон о Војсци Србије и Правило службе Војске Србије и одбију захтев или наређење којим се од њих тражи да у нечије име чине кривична дела. Војни синдикат Србије и његова правна служба, побринуће се да свако ко се буде оглушио о закон и чинио кривична дела, буде процесуиран пред надлежним тужилаштвом и судовима.

Такође, упозоравамо ВБА, да смо услед њиховог дилетантског и непрофесионалног рада открили да ова служба против Војног синдиката Србије, под руководством директора и заменика директора ВБА већ неко време води обраду и тајну операцију, и да смо документовали све облике перфидних притисака које су вршили чак и према члановима породица синдикалних представника, што ће такође бити достављено правосудним и другим државним и међународним институцијама.