ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ НА КОНГРЕСУ И 30. ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

У Београду од 6. до 10. марта 2023. године, одржава се конгрес и 30. генерална скупштина Светске федерације ветерана (WVF).

На позив председника Светске ветеранске организације, господина Дан Виго Бергтуна и главног уредника медија холдинга Ветеранске Вести из Москве, војног ветерана Вјачеслава Вјачеславовича Калинина, у саставу делегације ветерана из Русије и представника информативне агенције Ветеранске Вести, као сарадник и представник редакције за Балкан, репрезентативни Војни сидникат Србије, на овом значајном међународном конгресу представљао је председник синдиката Новица Антић.

На конгресу учествује 113 делегата из 40 земаља света, а домаћин овогодишњег конгреса је СУБНОР Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, под покровитељством председника Републике Србије.

Учесник конгреса је и организација војних синдиката и удружења Европе – ЕУРОМИЛ, са чијим је председником господином Еммануелом Јакобом, на маргинама конгреса разговарано о сарадњи ове кровне организације војних синдиката Европе и јединог репрезентативног српског синдиката у одбрани – Војног синдиката Србије, чији су представници позвани да као посматрачи буду гости на генералној скупштини ове организације која се крајем априла ове године одржава у Риму.Светска федерација ветерана је организација са високим међународним кредибилитетом, која окупља више од 60 милиона ветерана из 142 земље света. У Организацији уједињених нација, има додељен статус ,,УН мировног промотера“ и до сада је осам пута номинована за Нобелову награду. Основана је 1949. године, управо у Београду. Друга Генерална скупштина ове организације 1951. године одржана је такође у нашој престоници. Стицајем историјских и других околности, от тада до данас, Београд није успевао озбиљније да учествује у раду ове организације. Након више од 70 година Србија, се враћа у строј земаља које су биле ,,на правој страни историје“ што је од изузетне важности за њену позитивну међународну промоцију.