EУ конференција о правима синдиката, Војни синдикат Србије најпрогоњенији синдикат у Европи

Под покровитељством ЕУ Комисије, у организацији Европске конфедерације синдиката јавних служби (ЕПСУ), кровне организације војних синдиката и удружења ЕУ – ЕУРОМИЛ и Међународне организације рада (МОР), у дане 25. и 26.05.2021. године, путем онлајн платформе одржана је међународна конференција о правима и положају синдиката који делују у јавном сектору и државној управи, са посебним освртом на права синдиката који окупљају запослене у војсци и полицији.

Већина учесника конференције, као кључни проблем, истакла је оспоравање и ометање права синдикатима да преговарају о закључењу колективних уговора, али и проблеме са којима се сусрећу приликом организације штрајка.

Представник МОР-а препоручио је да штрајк не треба користити као средство присиле да се дође до колективног уговора, већ да то требају бити дијалог и примена правних средстава.

Закључак и крајња оцена учесника конференције је да је Србија сврстана међу земље у којима је најтеже доћи у позицију за колективно преговарање и са једном од најнеповољнијих услова по синдикална права у групи са Таџикистаном, Молдавијом, Румунијом и Македонијом.

Поводом притисака које последњих година трпи Војни синдикат Србије, након отказа са рада изречених од стране државне управе Србије, председнику и генералном секретару нашег синдиката, неоснованог одузимања репрезентативности и других притисака, оцењено је да је ВСС тренутно најпрогоњенији синдикат у Европи.

У конференцији је учествовало преко 100 представника синдиката јавних служби из земаља ЕУ и земаља ван ЕУ зоне.

Војни синдикат Србије, на конференцији је представљао генерални секретар Предраг Јевтић.