МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СЕ НИЈЕ АДЕКВАТНО ПРИПРЕМИЛО ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА – КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ ИЗ ПОСТОЈЕЋЕ СИТУАЦИЈЕ

Вест о повећању плата у јавном сектору свакако је добра и вредна свих похвала са синдикалног аспекта. Међутим, гледано из угла војника и оних који чине основу Војске Србије, а то је трупни кадар, ово повећање плата, са друге стране, продубљује већ велике разлике у примањима између високих официра и већег дела војске.

Самим тим што најављено повећање од 9% и даље неће бити довољно да се достигне законски минимум, зато што су плате запослених у Војсци Србије тренутно за око 35% мање од прописаног минимума.

Тренутно важећи правилник о платама који је у надлежности министра одбране морао је бити промењен и адекватно припремљен за предстојеће повећање зарада, на шта је Војни синдикат Србије указивао више пута до сада.

Највећи проблем ће настати због чињенице да ће они најугроженији, са најмањим примањима, према садашњим критеријумима и правилнику о платама, добити најмање повећање, од свега пар хиљада динара. То су војници, подофицири и официри нижих чинова, као и цивилна лица на служби у ВС, док ће официри виших чинова, нарочито они који раде на позицијама у Министарству одбране и Генералштабу, као и државни службеници добити највеће повећање.

Неправда и већ велике „класне“ разлике на овај начин ће додатно револтирати и продубити већ дубок јаз између највећег дела војске, који чини око 70% запослених и који примају плату у висини просечне и мању од просечне у Србији.

Важно је напоменути и то да ће други у јавном сектору, првенствено у здравству и полицији, због боље организованог обрачуна плата, добити праведније повећање. Тако ће у здравству, примера ради доктори добити повећање од 10% док ће медицински техничари имати плату већу за 15%. Имајући овај податак у виду, војни лекари и медицински техничари добиће линеарно свега 9% и опет неће остваривати исту зараду као и колеге у цивилном здравству- чије су плате већ значајно веће. Исто се односи на колеге у полицији где ће примера ради, припадник Жандармерије са средњом стручном спремом добити више од 10 000 динара на плату, док ће, на пример припадник Војне полиције са истом стручном спремом добити повећање од око 5 000 динара или дупло мање.

Апелујемо на надлежне у Влади да је неопходно  што пре чути глас представника запослених у Војсци Србије, и што пре започети са преговорима за закључење Колективног уговора за српске војнике, којим би се ова као и многа друга горућа питања и проблеми запослених што пре решили.