ПРЕДЛОЖЕНИ ЗАКОН О ПРАВИМА БОРАЦА ПОТПУНИ ПРОМАШАЈ И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ПЉАЧКЕ БУЏЕТА

Предлог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица потпуни је промашај у материјалном и процесном смислу, садржи дискриминишуће одредбе и најмање третира права бораца због чега је морао бити повучен, а не стављен у скупштинску процедуру.

Наведени предлог задире у области и права бораца и ратних инвалида  која су већ уређена другим законима, попут наслеђених борачких закона из периода СФРЈ, Закона о ПИО, Закона о Војсци Србије итд, а нека решења су довела до тога да се овим законом умањује ниво већ достигнутих права и врши дискриминација одређених категорија бораца што је противуставно. Такође, предлог овог закона отвара простор за злоупотребе буџетских средстава и делује као да је управо због тога и писан, што не чуди, ако узмемо у обзир чињеницу да су његови аутори осуђивани криминалци који немају никакве везе са борцима. Почев од признавања и остваривања права на различите накнаде до тога да њиме није уређен статус борачких удружења нити услови за њихову репрезентативност, већ се министру даје овлашћење да он пропише која ће се удружења сматрати оним од државног интереса, чак и за она фиктивна која броје свега три члана. Међу борцима је опште познато да се баш преко борачких удружења која су блиска министру задуженом за борачка питања, годинама уназад испумпавају значајна средства из буџета, а са том праксом ће се очигледно и сада наставити, очигледно у складу са законом…

Нацрт предложеног закона наишао је на бројне критике, највише међу правом борачком популацијом, а ако се узме у обзир да су критике углавном оправдане, нејасно је зашто се закон уопште нашао у скупштинској процедури уместо да је повучен и остављен да сачека неку нову владу која ће за права бораца имати више слуха и израдити закон достојан оних који су државу највише задужили. Из свега је више него јасно да актуелна власт нема искрен интерес да заштити и помогне борце, већ да преко њих скупља јефтине политичке поене без икаквог смисла.

Жалосно је што је Хрватска за разлику од Србије давно препознала потребу и израдила далеко бољи закон који регулише ову област при томе исказујући сво поштовање према својим ратним ветеранима.