ВОЈНО СТРУЈНО КОЛО ИЛИ КО ЋЕ БИТИ ЖРТВЕНО ЈАГЊЕ?

Војнобезбедносна агенција је служба безбедности и део јединственог безбедносно-обавештајног система Републике Србије. Као орган управе у саставу Министарства одбране са статусом правног лица, Војнобезбедносна агенција је надлежна за безбедносну и контраобавештајну заштиту Министарства одбране и Војске Србије.

Улога ВБА је велика и значајна. Људи који раде у њој су предани свом послу и велика већина има високе моралне вредности. Такође исто се може и рећи за војни врх. Али где настаје проблем.

Војни систем је заснован на субординацији и једностарешинству и функционише кроз беспоговорно извршавање добијених наређења… осим.

Осим када она представљају кривично дело.

Скоро смо били сведоци подношења кривичне пријаве од стране Војног синдиката Србије против команданта једне од јединица Војске Србије. Наведено лице није глава „лова на вештице“, али је последњи у струјном колу или како се то народски каже жртвено јагње. Овако ухваћена лица у паукову мрежу најчешће су остављена на ветрометини сами себи и законима који кад-тад стижу.

Војни синдикат Србије ће наставити са подношењем кривичних пријава докле год буду постојали разлози за то, јер нас на то као правно лице обавезује Законик о кривичном поступку. На нашу велику жалост цену ће платити они који нису смели да поступе по Закону о Војсци Србије и Правилу службе Војске Србије.

Овом приликом позивамо све запослене у Војсци Србије и Министарству одбране да строго поштују све важеће законе и прописе и не дозволе да буду наведени на погрешан пут зарад страха или незнања и буду злоупотребљена тако што ће у нечије име чинити кривично дело.