У ЛЕСКОВЦУ, ОТКРИВЕН СПОМЕНИК И ОДАТА ПОЧАСТ ПАЛИМ БОРЦИМА СА ПАШТРИКА (ФОТО-ВИДЕО)

Делегација Војног синдиката Србије, присуствовала је данас откривању споменика припадницима снага безбедности, који су положили своје животе бранећи Отаџбину, у зони одговорности Херојске 549. мтбр (територије општина Призрен, Ђаковица, Сува Река, Ораховац и Гора ), приликом гушења оружане побуне шиптарских терористичких снага 1998. године и током одбране Савезне Републике Југославије од НАТО агресије 1999. године.

Полагањем венаца на велепни споменик, који су у част својих палих другова изградили ветерани Херојске 549. мтбр, уз помоћ донације господина Милана Симовића, власника компаније Крупник из Београда, представници Војног синдиката Србије, одали су почаст своји палим колегама и саборцима.

На споменику је исписано 235 имена погинулих припадника Војске Југославије и Полиције Републике Србије, 103 имена бораца из 549. мтбр, 36 имена бораца из јединица Приштинског корпуса, 6 имена припадника јединица Нишког корпуса, 6 имена припадника 63. падобранске бригаде, 6 имена припадника 72. специјалне бригаде, 76 имена бораца из састава Полиције Републике Србије и 2 имена руских добровољаца који су се борили у саставу српских снага безбедности. Над спомеником доминира тенк Т-55, из састава 549. мтбр, у којем је 11.08.1998. године, погинуо командир 3. тенковске чете, 549. мтбр, капетан Мартиновић Жељко.

Овом, за новију српску историју важном догађају, присуствовао је велики број ратних и војних ветерана, грађана, Друштво српских домаћина, чланова породица погинулих бораца, представници Војске Србије, Министарства одбране, Министарства за рад борачка и социјална питања, представници СПЦ, Римокатоличке Цркве и Исламске заједнице.

Ратни командант Херојске 549. мтбр „Цар Душан Силну“, пензионисани генерал-мајор Божидар Делић, у дирљивом говору, подсетио је на херојске подвиге бораца који су у зони одговорности 549. мтбр, бранили Отаџбину. Поздравио је присутне, захвалио се на почасти одатој палим борцима и члановима њихових породица, а појединцима заслужним за подизање споменика уручио је признања. Посебан утисак на присутне оставило је присуство возача тенка који је постављен на споменик, војника Стојана Стојановића, који је када је тенк погођен, и сам рањен, повукао тенк у заклон, извлачио своје чланове посаде и пружао им помоћ и који је на свечаност дошао са својом ћерком из Француске где данас живи.

Војном синдикату Србије, уручена ја захвалница за велики и несебичан допринос изградњи споменика.