ГЕНЕРАЛА МОЈСИЛОВИЋА ПОЗВАТИ НА КРИВИЧНУ И ДИСЦИПЛИНСКУ ОДГОВОРНОСТ

Изјавом да наредба о обавезној вакцинацији припадника Војске Србије остаје на снази, генерал Мојсиловић показао да не поштује државу Србију, припаднике Војске Србије, али и институцију Заштитника грађана, због чега мора бити позван на кривичну и дисциплинску одговорност. Војни дисциплински судови имају прилику да докажу да су независни и да Устав и законе сви мора да поштују па и генерали.

Наредба о обавезној вакцинацији у Војсци Србије је ништава, имајући у виду неспорну чињеницу да је издата супротно Уставу, од државе Србије потврђеним међународним уговорима и закону, због чега нико по њој није дужан да поступа.

Војска Србије има озбиљних проблема са одливом кадра, до те мере да је угрожена њена оперативност, а овакви и слични примери колективног мобинговања управо су један од мотива због којих се професионални припадници наше војске одлучују да је напусте.

Издавањем неуставног и незаконитог наређења о обавезној вакцинацији, генерал Мојсиловић је свим потчињенима дао негативан лични пример и индиректно им поручио да су правила и прописи мртво слово на папиру, да не значе ништа и да их свако попут њега може грубо кршити.

Војни синдикат Србије, још једном позива припаднике Војске Србије да сами донесу одлуку о вакцинацији и да се вакцинишу, а онима који чврсто остају при ставу да из личних разлога и уверења не желе да приме вакцину, да се не обазиру на неуставно наређење генерала Мојсиловића и да једноставно не дају сагласност за вакцинацију. Сваком свом члану који због одбијања да буде присилно вакцинисан претрпи мобинг, дискриминацију или неку другу врсту штете, Војни синдикат Србије пружиће правну помоћ и заштиту.

Од Председника Републике као команданта Војске Србије, овом приликом тражимо да неуставну и незакониту наредбу о присилној вакцинацији запослених у Војсци Србије повуче из правног промета и да се стави у заштиту Устава и основних људских права припадника Војске Србије.