ИСТИНОМ ДО ПРАВДЕ – ДРУГИ МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ,,ПОСЛЕДИЦЕ БОМБАРДОВАЊА СР ЈУГОСЛАВИЈЕ ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ 1999. ГОДИНЕ „

Делегација Војног синдиката Србије учествовала је на другом међународном симпозијуму ,,Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999. године “ . На тродневном симпозијуму који је одржан у Нишу учествовали су стручњаци из разних области из земље и иностранства који су за ову прилику припремили стручне радове.  Међу говорницима из Русије,Грчке,Немачке,Бугарске,Швајцарске, Македоније, Црне Горе,Шведске био је и Доменико Леђиеро и адвокат Ангело Фиоре Тартаљо представници Удружења Италијанских војника који су оболели на Косову и Метохији и тужили НАТО . У току симпозијума промовисана је књига ,, Године ћутања“.

Делегација Војног синдиката Србије је имала више састанака са говорницима из Србије и иностранства и том приликом су размењена мишљења о темама симпозијума. Доменико Леђиере је изразио жељу за радњом са Војним синдикатом Србије и понудио помоћ да се за оболеле из Србије обезбеди обављање биопсије на Италијанском институту где је вршено истраживање за Италијанске војнике.

На симпозијуму су обрађене теме: правни,  политички, економски и еколошки аспекти ; здравствени,безбедносни и остали аспекти НАТО агресије на СР Југославију 1999.године ; 20 година после НАТО агресије на СР Југославију и „да ли смо могли боље?“.

Са симпозијум је резултовао следећим закључцима:

– позвати државу да се активније укључи у доказни поступак против НАТО-а;

– доказати узрочно последичну везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и оболелих како би се покренуле тужбе против НАТО;

– на предлог Војног синдиката Србије на југу Србије формирати специјалну болницу где би оболели од последица бомбардовања осиромашеним уранијумом могли бесплатно да се лече и затражити да рад те болнице финансира НАТО.

Војни синдикат Србије је једини синдикат са простора бивше СР Југославије који је присуствовао симпозијуму. Присуство оваквим симпозијумима за Војни синдикат Србије ће остати приоритет због обавезе према својим колегама, а и грађанима чије здравље је нарушено услед коришћења осиромашеног уранијума приликом злочиначке НАТО агресије 1999.године.