ВУЛИНОВА ЛУТРИЈА СА НОВОРОЂЕНОМ ДЕЦОМ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ

ДЕМАНТИ НА САОПШТЕЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ

Уколико је јавност у Србије мислила да се пословима игара на срећу бави Државна лутрија Србије, онда је она у великој заблуди.

Са званичног сајта Министарства одбране Републике Србије, сазнали смо да је и ово министарство почело да се бави организацијом игара на срећу, у склопу које министар Вулин, поручнику Стојановићу, као победнику некакве наградне игре доделио„Награду за хиљадиту бебу од увођења солидарне помоћи за рођење детета“, а поручника Стојановића и његову породицу наградио седмодневним боравком у објектима Војне установе „Тара“.

Међутим, проблем је настао када су се други припадници Војске питали да ли је беба поручника Стојановића заиста хиљадита рођена беба, с обзиром да се о признавању права на солидарну помоћ одлучује у јединицама, у различитим роковима, а у Министарству одбране не постоји јединствена евиденција нити рангирање о времену када су деца рођена.

Ако занемаримо чињеницу да не постоје прописани критеријуми по којима је изабрана хиљадита „војничка“ беба од увођења солидарне помоћи за рођење детета, једини закључак је да Вулин у личну дневнополитичку промоцију сада искористио и новорођену децу припадника војске.

Наиме Солидарна помоћ за рођење детета прописана је чланом 43. Посебног колективног уговора за државне органе („Сл. гласник РС, бр. 25/2015), који се примењује од 21.марта 2015. Војни синдикат Србије, тражио је на основу члана 8. Закона о Војсци Србије да се припадницима Војске Србије, призна право на солидарну помоћ за рођење детета из члана 43. ПКУ, при чему је Министарство одбране дописом јединицама наложила да професионалним припадницима не признају право на солидарну помоћ за рођење детета, јер се по тада датом Мишљењу Министарства одбране, одредбе ПКУ за државне органе не примењују на припаднике Војске Србије.

Војни синдикат Србије је сматрао да такав акт нема упориште у закону и позвао своје чланове да правду потраже на суду, па је својим члановима обезбедио правну помоћ, након чега су по заузимању става Управног суда по овом питању, усвојене бројне тужбе и исплаћене солидарне помоћи породицама припадника војске.

Међутим, Министарство Александра Вулина, злоупотребом ових чињеница наставља са лажним информисањем јавности изјавом да је солидарна помоћ за рођење детета у војску уведена од 2018. године на иницијативу врховног команданта Александра Вучића.

Једина је истина да је солидарна помоћ за рођење детета уведена 2015. године одредбама Посебног колективног уговора за државне органе, а да је исплаћена након иницијативе и репресивних мера Војног синдиката Србије. Истина је и то, да је оваквим Вулиновим понашањем нанета штета буџету војске, на чији терет је пало плаћање судских трошкова. За нас и јавност је несхватљиво да и сам Председник Вучић, трпи штету од низа небулозних изјава и дилетантских поступака Александра Вулина, и да на то све ћути.

Једино што министар одбране сада може да учини да би исправио неправду коју је начинио осталим припадницима Министарства одбране и Војске Србије којима су се родила деца и њиховим породицама је да их све награди и то истом наградом као поручника Стојановића, а коју такође не познаје ни један војни пропис, нити се зна ко плаћа боравке на Тари.

Главно питање је за чије име министар Вулин, обмањује јавност, да ли и то ради по наређењу ,, врховног команданта“ на кога се сваки дан позива или се самоиницијативно, очигледно на штетан начин, злоупотребљавајући и децу припадника војске, прикључио кампањи ,,Будућност Србије“?