ОБЕЛЕЖЕНА 111. ГОДИШЊИЦА КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

Војни синдикат Србије поводом обележавања 111. годишњице Кумановске битке, одао почаст палим јунацима.

На позив братског Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији, и Амбасаде Р. Србије у Р.С. Македонији, представници репрезентативног Војног синдиката Србије, присуствовали су данас државној церемонији обележавања 111. годишњице Кумановске битке на Спомен-комплексу Зебрњак, код Куманова.

Кумановска битка одиграла се 23. и 24. октобра 1912. године и била је прва велика војничка победа српске војске у завршном чину ослобођења Старе Србије, Македоније и целог Балкана од вишевековне османлијске власти.

На простору Спомен-костурнице на брду Зебрњак код Куманова, церемонији коју је у име Републике Србије предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије, Никола Селаковић, уз присуство председника Народне скупштине Републике Српске, Ненада Стевандића, представника Министарства одбране и Војске Србије, представника Владе Северне Македоније, посланика у Собрању Северне Македоније, као и представника градова и општина Србије, политичких организација Срба у Северној Македонији и удружења за његовање традиција из Сјеверне Македоније и Србије међу којима и делегација јединог репрезентативног синдиката српских војника Војног синдиката Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је данас на обележавању 111 година од Кумановске битке да су српски и македонски народ много пута у историји делили добро и зло. Селаковић је захвалио Влади Северне Македоније, Граду Куманову, Општини Старо Нагоричане и свима који су омогућили обележавање овог великог догађаја из заједничке прошлости. ,,Може се слободно рећи, да, као и пре 111 година, тако и данас, нико не разуме Македонце као што разумеју Срби, нити ико разуме Србе као што разумеју наша браћа и сестре Македонци“.