НА АНАЛИЗИ ОПЕРАТИВНИХ СПОСОВНОСТИ ВОЈСКЕ МИЛОРАД СТУПАР АЛИ НЕ И ПРЕДСТАВНИЦИ ЗАПОСЛЕНИХ У ВОЈСЦИ

Отворено писмо министру одбране

1. фебруар 2024.

Гостујући јуче у емисији ,,Ново јутро“ на телевизији ,,Пинк“, цивил Милорад Ступар, војни ветеран и некад генерал-мајор ВЈ, изјавио је да је 30. јануара, присуствовао састанку војног и државног врха у касарни Војске Србије у Топчидеру, тачније анализи оперативних способности Војске Србије.

Како смо обавештени, господин Ступар је учествовао и у радном делу овог састанка, обраћајући се присутнима својим излагањем при чему су му презентовани поверљиви подаци који представљају државну тајну, о оперативним способностима Војске Србије. Како је лично изјавио гостујући на телевизији ,,Пинк“, овом састанку је присуствовао на позив министра одбране Милоша Вучевића.

Овом приликом јавно питамо министра одбране, по ком основу и у ком својству је господин Ступар, присуствовао анализи оперативних способности Војске Србије, а на тај важан састанак, на којем је између осталог било и речи о стању људских ресурса и другим битним питањима од значаја за положај професионалних припадника војске, нису позвани представници репрезентативног Војног синдиката Србије, који је једини званични законски заступник свих запослених у одбрани.

Подсећамо министра одбране, да он као представник послодавца запосленима у војсци, има законску обавезу да сарађује и води социјални дијалог са представницима оних којима је послодавац. Зато овом приликом јавно питамо, зашто се запослени у војсци и њихови званични законски представници овако отворено дискриминишу и зашто се министар Вучевић, ниједном од октобра 2022. године, од када је ступио на министарску дужност није састао са репрезентативним синдикатом који му је то више пута тражио.

Да ли господине министре сматрате да је у овом тренутку важније шта има да вам каже Милорад Ступар, чији су ефекти руковођења и командовања војском свима нама добро познати и веома упитни или ми који данас чинимо Војску Србије и којих нас је из дана у дан све мање? Претпостављамо да као правник знате да вас закон обавезује да нас информишете о битним питањима из области рада која су од значаја за положај запослених, а ето нисте се удостијили чак ни да нас позовете на састанак који се организује једном годишње и на којем је између осталог и то била тема.

Све ово вас господине министре питамо јавно, отвореним писмом, јер због незапамћеног криминалног деловања ВБА и ваших најближих сарадника, који су ових дана ангажовали све могуће ресурсе да би ометали и спречавали рад нашег синдиката, писма, захтеве, представке и иницијативе које вам упућујемо очигледно не добијате. Зато ову прилику користимо и да вас јавно питамо, да ли ћете испунити своју Уставну и законску обавезу и испоштовати дату министарску заклетву и у Министарству одбране за које сте надлежни обезбедити законит рад органа државне управе или ћете као и до сада све њихове незаконитости и криминал прећутно одобравати и у њему бити саизвршилац.

Молимо да нам на питања из овог отвореног писмо такође одговорите јавно, како би ваш одговор и став био доступан свим заинтересованим припадницима војске и јавности.

Фото извор, интернет страница Министарства одбране