БОЉИТКУ И КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ ЗАПОСЛЕНИХ У ВОЈСЦИ НАЈВЕЋА ПРЕПРЕКА ДИРЕКТОР ВБА ЂУРО ЈОВАНИЋ

Иако већ дуже време знамо и имамо доказе да директор Војнобезбедносне агенције Ђуро Јованић, испољава личну нетрпељивост и непријатељство према Војном синдикату Србије, такво његово незаконито деловање последњих дана је кулминирало и постало јавно. Запослени у војсци и јавност треба да знају да овај човек злоупотребљава свој службени положај на који је такође дошао злоупотребама и незаконито, као и сарадничку мрежу и ресурсе ВБА, да би се обрачунавао са Војним синдикатом Србије, који је као што је опште познато, вршећи своју законску делатност указивао на бројне и нагомилане проблеме запослених у војсци, злоупотребе и криминал на штету система одбране, а између осталог и на то да је Јованић, пет пута незаконито ванредно унапређен и такође незаконито постављен на чело ВБА.

Нико припадницима војске не треба да говори у колико лошим условима раде, зашто масовно напуштају војску, колики мобинг свакодневно трпе, колико су оптерећени радним задацима, колико често и дуго су одсутни од својих породица, каквих и коликих проблема имају да реше стамбено питање, да напредују у служби, да се школују, како их уцењују за продужење уговора о раду, зашто гину на радним местима и колико су им угрожена основна људска права, попут напада на њихов телесни и психички итегритет од пре пар година када им је наређено да се против своје воље вакцинишу вакцинама које су у фази клиничког испитивања итд. итд.

Последњих дана, запослени у војсци изложени су терору и удруженом криминалном деловању припадника ВБА, који по наређењу директора ове војне службе безбедности врше притисак на запослене у војсци да се ишчлањују из јединог репрезентативног Војног синдиката Србије. Да ли је то посао и надлежност ВБА? Више је него очигледно, да је главни мотив директова ВБА Јованића, да ућутка последњи глас српских војника и спречи их да закључе колективни уговор чији је нацрт спреман и којим ће се материјални и социјални положај припадника војске и права из радног односа унапредити и заштитити. Дакле, поред личног анимозитета према синдикату, очигледан циљ и задатак директора ВБА је да спречи професионалне припаднике војске да буду задовољни радом – службом у војсци, а тако и да Војска Србије остане непопуњена и слаба.

Овом приликом указујемо на то да је Законом о Војсци Србије прописано да нико, а тек не ВБА, не сме вршити утицај на припаднике војске да нешто чине или не чине супротно прописима. Кривични законик, у члану 152. ометање и спречавање синдикалног деловања види као кривично дело за које је предвиђена казна затвора. Зато се питамо, у којој се то држави и војсци у свету служба попут ВБА, у чијој је надлежности сузбијање криминалитета, понаша и делује као организована криминална грпа, а њен директор као вођа те криминалне групе и подстрекач на вршење кривичних дела?

На поштовање закона и људских права, али и супростављање вршењу кривичних дела припаднике војске, а нарочито војне старешине обавезује Кодекс части и Правило службе. Нажалост, сведоци смо ових дана да су поједини команданти који су део сарадничке мреже ВБА, спремни да погазе своју част и чине кривична дела, у личном обрачуну Ђуре Јованића са Војним синдикатом Србије само зато што овај синдикат делује као уставобранитељска, државотворна и патриотска организација чији су чланови верни својој заклетви и Отаџбини.

Овом приликом поручујемо свим припадницима војске да не брину због ових ко зна којих у низу неуспелих криминалних покушаја да се ослаби Војни синдикат Србије и позивамо их да наставе да синдикату пријављују случајеве кршења прописа, злоупотребе и кривична дела, а синдикат ће као и до сада наставити бескомпромисно да штити интересе и права припадника војске и уставни поредак Републике Србије, јер нам је то законска обавеза и област деловања, а на крају крајева, због тога смо и основали наш Војни синдикат Србије.

Живела Србија, живела Војска Србије!