ПОДНЕТЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ МИНИСТРУ ВУЛИНУ И СВИМА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ОТКАЗУ ПРЕДСЕДНИКУ ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Адвокати Војног синдиката Србије, надлежном јавном тужилаштву, поднели су јуче кривичне пријаве против министра одбране Александра Вулина и свих чланова војних дисциплинских органа Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране, који су неосновано и незаконито дисциплински гонили председника Војног синдиката Србије, након иступања у јавности и говора у име синдиката чији је законски заступник.

Министру одбране Александру Вулину, ставља се на терет ометање и спречавање синдикалног деловања у Војсци Србије, током целог министарског  мандата, а официри из дисциплинских органа, првостепеног и другостепеног Војног дисциплинског суда, сумњиче се да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Целокупна српска и међународна јавност згрожена је прогоном представника јединог репрезентативног синдиката у Војсци Србије и одлуком да се његовом председнику због јавне критике послодавца кога према закону представља министар одбране, и изношења ставова синдиката изрекне отказ из војне службе.

Неспорно је да су поступцима министра и пријављених официра, у Министарству одбране и Војсци Србије, на најгрубљи начин прекршене слободе и права које јемчи Устав, међународне конвенције и закони, па очекујемо да јавно тужилаштво покаже да је независно и детаљно испита наводе из ових кривичних пријава, а потом предузме све да се починиоци ових кривичних дела процесуирају и казне у складу са законом.