ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ОДБРАНЕ

Господине министре одбране,

Иако покушавају да прикажу позитивну сарадњу са синдикатом, Ваши најближи сарадници из Министарства одбране настављају са грубим кршењем права представника запослених и већ више од месец дана кришом иза затворених врата, увелико раде на изменама и допунама правилника али и Закона о Војсци Србије, у делу који се односи на права из радног односа професионалних припадника Војске Србије.

Како сазнајемо, нови предлози за измене и допуне наведених правних аката садрже између осталог предлог да се недељно радно време и прековремени рад повећају значајно више од садашње законске регулативе, а иду до тога да се пензионисаним официрима којима је до сад већ продужен рад у војсци преко границе за пензионисање, омогући да још неколико година “седе у фотељама” система одбране, узурпирајући га и спречавајући тако млађе колеге да напредују и буду стимулисани и мотивисани да на позитивним основама граде војничку каријеру.

Имајући у виду само ове разлоге, потпуно је разумљиво зашто се нацрти прописа крију од Војног синдиката Србије, као јединог репрезентативног синдиката запослених у делатности одбране.

Овом приликом апелујемо на Вас да не подпадате под утицај једних истих појединаца који годинама злоупотребљавају систем одбране и који скоро деценију уназад Војску Србије, користе искључиво за своје личне интересе, а актуелне прописе као више пута до сад, и овај пут мењају и допуњују искључиво зарад задовољења тих својих интереса и прикривања дугогодишњег лошег руковођења које је урнисало војску и довело до тренутно катастрофалног инзабрињавајућег стања у целом систему одбране, на штету свих осталих професионалних припадника Војске Србије и саме војске и државе.

Господине министре, иако смо Вам се до сада више пута обраћали захтевима за састанак, на које није било никаквог одговора, надамо да ћете видети ово писмо којим Вас јавно позивамо да се састанате са представницима јединог репрезентативног синдиката запослених у одбрани – Војног синдиката Србије, пре свега јер Вам је то законска обавеза и дужност, и да без цензуре чујете шта имају да Вам кажу они који чине Војску Србије. Одговорно тврдимо да оно што Вам се ових дана приказује током обилазака јединица и установа у које Вас воде, није реална и стварна слика стања Војске Србије. Уколико Ваша реакција изостане и овај пут, биће нам јасно шта мислите о људима којима сте послодавац и о којима имате законску обавезу да бринете.