У БОРБИ СА КОВИДОМ ВОЈНО ЗДРАВСТВЕНО ОСОБЉЕ ДИСКРИМИНИСАНО И КАЖЊЕНО УМАЊЕЊЕМ ПРИМАЊА

Ако сте припадник војног здравства нпр. у Војној болници у Новом Саду и ангажовани сте у сменама у Ковид болници, на крају месеца примићете мању зараду него да радите у редовном стању и у цивилној болници.

За време ангажовања у борби против Ковида, војни здравствени радници остварују само право на стимулацију од 10% вредности радног сата. Резултат је да на крају месеца имају мања примања за више од 15% него пре проглашења пандемије.

То другим речима изгледа овако. Ако је плата војне медицинске сестре 41.000 дин, а вредност радног сата 245 динара, због ангажовања у Ковид болници она ће добити увећање од око 60 динара за радни сат. За 12 сати ноћног рада под скафандерима и маскама на +40°С то укупно износи око 700 динара. Када се одбије накнада за превоз на посао коју тад не остварује остане око 500 динара за ноћну смену. На месечном нивоу то износи око 4000 динара, док је у редовном стању, пре пандемије, само по основу дежурстава медицински техничар зарађивао око 13.000 динара. Укупно, војне медицинске сестре зарађују око 30% мање од колегиница у цивилству.

Надлежне старешине обраћале су се Министарству одбране за решење овог проблема али одговора по обичају нема. Резултат је да су људи који раде у оваквим условима огорчени и уморни, а све већи део њих одлучује се на напуштање службе у војном здравству које је у све тежем стању и пред пуцањем јер готово да није у ситуацији да одговори својој основној улози.

Војни синдикат Србије апелује на Председника Републике као главнокомандујућег, да се заузме за решавање проблема припадника Војске Србије, јер на администрацију одлазећег министра одавно не можемо да рачунамо кад су у питању права из радног односа.