БРИСЕЛ ОСУДИО ПРИТИСКЕ НА ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ И КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

ПРОТЕСТНА НОТА ВЛАДИ СРБИЈЕ

Поводом отказа датог Генералном секретару Војног синдиката Србије, Европска федерација синдиката јавних служби – ЕПСУ, чији је Војни синдикат Србије члан, упутила је протестно писмо председници Владе Србије, Ани Брнабић.

У писму из Брисела од 15. јула, каже се: Поштовани Премијеру, са великом забринутошћу смо сазнали да се господин Предраг Јевтић, генерални секретар Војног синдиката Србије, поново суочио са дисциплинским гоњењем након критике стања војног особља и криминалне активности и корупције у војсци. Дисциплински суд је господина Јевтића отпустио са посла у војсци, без саслушања или могућност да господин Јевтић изнесе своју одбрану. Приметили смо да је први дисциплински поступак по жалби поништен, али г. Јевтић је поново неправоснажно осуђен без права или могућност да изнесе одбрану. Понављамо забринутост која је изнета у нашем писму од 3. децембра 2019. да је ово велика повреда његових права, посебно као представника признатог синдиката. Као такав је његова дужност да брани и унапређује интересе чланова синдиката и особља Војске Србије. Српско, европско и међународно право и принципи то јасно говоре управо то раде синдикати. Ово није питање кршења правила политичке неутралности или правила да се политичка уверења не могу промовисати у војсци. Морамо да поновимо своју неверу да су вође Војске Србије и Министарства одбране упорно истраживале овај случај пред судом уместо да се ова ситуација решила између особља у војсци и њиховог синдиката. Устав Србије и Закон о раду прописују улоге синдиката. Европска социјална повеља признаје право на организовање. Ово је подвучено одлуком Европског комитета за социјална права (ЕЦСР) из предмета ЦГИЛ против Италије (2019), признајући поново синдикална права за војно особље. Поступци Владе Србије враћају нас уназад, а очигледно су прекршени српски закони и европске и међународне обавезе. Као ЕПСУ – европска федерација синдиката јавних служби која представља раднике у свим јавним службама, укључујући војну службу, изражавамо нашу солидарност са Војним синдикатом Србије и његовим генералним секретаром. Институције у Србији треба да подрже националне, европске и међународне стандарде. Позивамо на потпуно враћање господина Јевтића у службу и тражимо да нас обавестите о корацима који су предузети, стоји у писму које потписује Јан Вилијем Гарден, Генерални секретар ЕПСУ.

Још једном позивамо Владу Србије на дијалог и мирно решење спора који је изазван правним насиљем одлазеће администрације министра Вулина. Сматрамо да се оваквим грубим кршењем Устава и закона Србије као и ратификованих међународних конвенција, у свет шаље веома лоша слика о Србији и стању људских и радничких права и слобода у нашој земљи.