ОБНОВА СПОМЕНИКА ЗА ЧЕТИРИСТОТИНЕ СРПСКИХ РЕГРУТА МУЧКИ УБИЈЕНИХ КОД ОХРИДА 1915

Током повлачења српске војске ка Албанији, у зиму 1915. године, код манастира Св. Наум, бугарски побуњеници, заробили су 400 српских регрута и питомаца ђачке чете, старости у просеку по петнаест година, одакле су их спровели у атар села Рамне, крај Охрида, и ту онако болесне, измрзле и измрцварене од тешког маршевања мучки побили. Неким чудом, овај покољ успео је да преживи само један дечак, ког је спасио Македонац из суседног села Велестово.

Недалеко од Биљаниних извора, на локалитету Студенчишта, тадашњи Архиепископ охридски Николај (Велимировић), 1925. године, према пројекту Момира Коруновића, подигао је у њихову, велелепни споменик- костурницу, у облику обелиска, од белог мермера са Плетвара, који су половином 1941. године, минирањем срушили бугарски фашисти приликом окупације града Охрида и Македоније.

Делегација Војног синдиката Србије, са Удружењем за заштиту и очување српских споменика у Македонији, са благословом Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, на остацима споменика „Четиристотине – 1915“, у склопу обележавања Видовдана и годишњице Брегалничке битке, поставили су спомен плочу, како би се овај значај меморијал српске војске отргнуо од заборава, а мученички палим српским регрутима одала почаст и спречило његово даље срнављење.

Војни синдикат Србије, уједно је покренуо иницијативу за обнову споменика код Рамне, и уз донацију Ивана Милосављевића, архитекте из Крагујевца, израдио Елаборат са пројектом новог споменика према изворном идејном решењу чувеног српског архитекта Момира Коруновића, уступљеног од његовог унука, у вези са чиме су током боравка у Македонији одржани састанци са Архиепископом охридским г. Јованом и властима града Охрида, који су изразили жељу и вољу да помогну у обнови споменика.

Током посете Охридској архиепископији СПЦ, председник Војног синдиката Србије, у знак захвалности за помоћ и подршку, одликовао је Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, Златним крстом Војног синдиката Срније, за човекољубље и правдољубивост „Св. Јован Златоусти“.