ПОВЕЋАТИ ПЛАТУ ГАРДИ АЛИ И ОСТАЛИМ ОПТЕРЕЋЕНИМ ЈЕДИНИЦАМА ВОЈСКЕ

Поред низа неистинитих и нетачних информација које је на јучерашњој конференцији за штампу након анализе функционалних и оперативних способности Војске Србије, јавности саопштио министар Стефановић, најавом да ће припадницима Гарде повећати плате за 10%, још једном је показао да не познаје како функционише сложен систем какав је систем одбране, изазвавши тако огромно незадовољство међу ионако незадовољним професионалним припадницима других јединица ВС.

Од када је министар Стефановић ступио на дужност, представници запослених у Војсци Србије, оличени у једином репрезентативном Војном синдикату Србије, у више наврата достављали су му иницијативе за унапређење положаја професионалних припадника ВС, у јединицама за електронска дејства, Централној логистичкој бази, чуварској служби итд. и унапређење целокупног стања у систему одбране, али су те иницијативе у 99% случајева биле одбачене без разумног образложења. Министру смо више пута указивали и на важност и преку потребу за закључењем посебног колективног уговора за запослене у одбрани, јер га има полиција и сви запослени у јавном сектору, али је он на то одговорио игнорисањем и опструкцијом овог права запосленима у одбрани.

Наглашавамо да поздрављамо свако повећање примања запосленима у Војсци Србије, али се питамо, на основу чега је министар проценио да су гардисти, више оптерећени од колега нпр. у Централној логистичкој бази, јединицама за ЕД, у бригадама, КоВ у Копненој зони безбедности, у чуварској служби, у издвојеним објектима Бригаде везе и јединица РВ и ПВО итд. итд. Зна ли министар примера ради, да припадници Војне полиције, који раде у трупи, не примају војнополицијски додатак, већ само трупни, и да се њихова примања не разликују од било код другог припадника ВС који службује у јединицама до нивоа батаљона. Док са друге стране колеге у 72. спец.бригади и 63. падобранској бригади, примају и трупни и додатак за рад у тим јединицама.

Зна ли министар, који све проблеми муче цивилна лица на служби у ВС и зашто се уговори професионалним војницима годинама за редом закључују на шест месеци или раскидају без икаквог објашњења. Зна ли министар да се официрима који су се о свом трошку школовали у акредитованим цивилним високошколским установама тако стечене дипломе не признају за напредовање у служби… На основу чега је министар проценио да плате треба да се повећају само у Гарди, а не нпр. у јединицама лоцираним у Војводини, које због тога што не могу да прате неспорно виши стандард становништва имају забрињавајући проблем са одливом кадра и попуном.

Са друге стране, док се војницима уговори о раду закључују на шест месеци, министар преко ноћи покреће измене прописа, чак и закона, писаних по вољи појединаца на важним положајима у систему одбране, по којима се тим високим официрима и генералима, и ако су одавно стекли услове за пензију, дозвољава да остану у служби још четири године, заузимајући тако места млађим и перспективним старешинама. Станови се деле преко реда и припадајуће површине, политички подобним генералима и високим официрима, док је за остале то пуста жеља и ако на стан чекају неколико деценија. Подсећамо министра да су станови за припаднике снага безбедности требали бити завршени још 2019. године, а до данас је подељен и усељен само њихов мањи део. О проблемима који муче професионалне припаднике ВС, могли би смо овако у недоглед…

Неспорно је да је главни кривац за лоше стање у систему одбране, катастрофално лош и дилетантски менаџмент који њиме управља последњих неколико година. Тренутна сутуација у систему одбране је више него забрињавајућа и захтева потпуно „ресетовање“ кадра који њиме управља. По ко зна који пут, апелујемо на државни врх, да под хитно формира независну комисију која ће објективно, непристрасно и стручно сагледати стање унутар сустема одбране и предложити мере за превазилажење кризе у којој се у овом тренутку налази наша војска. Уколико се то не учини, Војска Србије врло брзо неће моћи да одговори својој основној Уставној улози.