У ВОЈСЦИ СЕ ПОНОВО НЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД КОРОНА ВИРУСА

У последња два дана Војни синдикат Србије, добио је неколико притужби припадника Војске Србије, у којима се наводе примери непоштовања мера за заштиту од пандемије вируса Корона, кoје је прописала и наредила Влада Србије.

Непоштовање мера највише се огледа у не ослобађању од доласка на посао родитеља који имају децу старости до 12 година као и припадника који имају хронична обољења па су због свог здравственог стања најугроженији.

Припадници ВС као велики проблем истичу и спровођење редовних активности војске попут вишедневне колективне обуке, која се у одређеним јединицама реализују као да није ванредно стање. Такав случај постоји у 98. вбр (ваздухопловној бригади) која у овом тренутку изводи вишедневну колективну обуку у теренским условима на једној локацији у Србији и где, према информацијама којима располажемо, већ има заражених вирусом Корона, због чега објективно прети опасност преношења заразе и на остале припаднике приликом повратка у матичну базу.

Имајући у виду да се мере заштите од пандемије поштују и спроводе у свим другим министарствима, (МУП, просвета, здравство итд.), и да је Војска Србије једина институција где се у потпуности не поштују и не спроводе мере заштите од пандемије, тражимо од Председника Републике као главно командујућег, да нареди начелнику Генералштаба да одмах обустави све активности које нису преко потребне и усмерене искључиво на борбу против пандемије и одржавања оперативности Војске, а нарочито оне које се могу реализовати у другим терминима након укидања ванредног стања. Такође тражимо да се родитељима који имају децу до 12 година, нарочито мајкама и самохраним родитељима, као и лицима која болују од хроничних болести, одмах омогући рад од куће.

Подсећамо да су због непоштовања наређених мера заштите од пандемије већ покретани и окончани судски поступци у који а су изрицане затворске казне и не бисмо желели да права припадника ВС штитимо тако што ћемо против одговорних у Војсци Србије подносити кривичне пријаве.