ПОЗИВ СВИМ СИНДИКАТИМА ЗАПОСЛЕНИХ У ВОЈСЦИ И МИНИСТАРСТВУ ОДБРАНЕ НА САСТАНАК ЗБОГ ОМЕТАЊА СИНДИКАЛНОГ ДЕЛОВАЊА

Грански синдикат ,,Независност“, саопштио је 8. фебруара, да трпи притиске на чланство јер један број старешина и команданата у јединицама Војске Србије, прави некакве спискове и изјашњења о припадности синдикату као и да уклањају симболе и пропагандни материјал синдиката.

Право на слободу удруживања гарантују Устав, од Србије ратификоване конвенције попут Европске повеље о људским правима и Европске социјалне повеље као и национални закони, а ометање и спречавање синдикалног деловања представља кривично дело. Законом о Војсци Србије прописано је да нико не сме вршити утицај на припадника војске да нешто чини или не чини супротно закону.

Најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у одбрани Војни синдикат Србије, притиске и ометања свог синдикалног рада трпи интензивно последњих пет година, а сада су се ти притисци проширили и на синдикат ,,Независност“. Сматрамо да су ови најновији напади на слободе синдикалног организовања аларм за солидарнист и мобилизацију свих синдиката који окупљају запослене у војсци како би одбранили своја права без обзира на спорадична разилажења у ставовима и начину синдикалног деловања.

Зато овом приликом позивамо све синдикате који окупљају запослене у војсци на солидарност и заједнички састанак ради одбране синдикалних права и слобода јер право на синдикално удруживање уживамо више од једне деценије.

Позивамо колеге из других синдиката који окупљају запослене у војсци да нам до 17,00 часова, 12. фебруара, на е-пошту: sekretarijat@vojnisindikatsrbije.rs доставе да ли прихватају овај наш позив.