ВОЈСКА УГРОЖЕНА ЈЕР НЕДОСТАЈУ ЗАШТИТНА СРЕДСТВА И НЕ СПРОВОДЕ СЕ НАРЕЂЕНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Војном синдикату Србије, јавља се све већи број припадника Војске Србије, забринутих због недостатка заштитних средстава, пре свега маски и рукавица, као и дезинфекционих средстава, при чему указују на то да се претпостављене старешине не обазиру на њихове захтеве да им се ова средства обезбеде. Често се дешава да једну маску и један пар рукавица користе више дана. Поред тога велики број примедби односи се на непоштовање смерница Владе Србије које се односе на организацију рада, тако да се од припадника ВС тражи да у великом броју долазе на посао и да се тамо само непотребно групишу при чему нису свима обезбеђена заштитна средства и где су изложени повећаном ризику од заразе.

У више јединица, забележено је да се хроничним болесницима, брачним паровима са децом до 12 година и онима који брину о старим и немоћним члановима породице, не омогућава рад од куће, већ се инсистира на томе да свакoдневно долазе на посао, чак и ако им превоз до посла није обезбеђен.

Припадници који су ангажовани вишедневно, немају адекватну и квалитетну исхрану. У коментарима који су стигли у ВСС каже се да мигранти имају боље оброке од припадника ВС.

Припадници ВС који имају симптоме заражености новим Корона вирусом, не упућују се на тестирања, нити се упућују у изолацију већ се од њих тражи да се прво физички јаве у јединицу где нестручна лица која нису медицинске струке врше тријаж и процену тога ко је и да ли је потенцијални заражени, при чему део њих бива спречен да се јави лекару или на број телефона који је за то намењен. Услед оваквог односа, део припадника ВС долази на посао са симптомима заразе.

Апелујемо на надлежне у Војсци Србије да поштују наређене мере заштите и подсећамо да ово ванредно стање није уведено због рата у коме се непријатељу супротставља тако што ћемо бити бројчано надмоћни, већ ради спречавања ширења пандемије, и да ће војска бити десеткована уколико се наређене мере заштите и спречавања ширења пандемије не спроводе на прописан начин. Такође апелујемо на надлежно министарство, да свима који раде у систему одбране, обезбеде довољан број заштитних и дезинфекционих средстава, да обезбеде адекватну исхрану и превоз до посла за лица која су радно ангажована, а пре свега да утичу на систем командовања да се наређене мере не цензуришу произвољно од стране појединаца већ да се у потпуности спроведу без изузетака.