Обележавање 9.маја – Дана победе

Поводом обележавања 9.маја – Дана победе над фашизмом, делегација Војног синдиката Србије коју су чинили представници синдикалне групе ВМА – Миша Крагуљевић, Јадранка Стојановић и Александар Миросавић, као и представник синдикалне групе Мома Станојловић – Небојша Максимовић, положила је венац на гробу ослободилаца Београда у Спомен парку ослободиоцима Београда. 


Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. 
9. маја 1945.године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен—гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године. Уређено је отворено 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а налази се у улици Мије Ковачевића, преко пута главног улаза у Ново гробље. Овде је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије. 


Ово спомен гробље је први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата. Уређено је као парковска површина, са добро укомпонованим појединачним и групним надгробним плочама, по пројекту архитекте Бранка Бона и инжењера хортикултуре Александра Костића. На улазу у гробље налази се монументална капија са рељефима, који су дело вајара Радете Станковића, док се у самом парку налази скуптура Црвеноармејац, рад вајара Антуна Аугустинчића. Године 1988, на платоу испред гробља је подигнута скулптура Партизан на вечној стражи, рад Радете Станковића. 


Од отварања спомен гробља, 1954. године на њему се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом. Године 2009, гробље је поводом шездесетпете годишњице ослобођења било детаљно уређено и обновљено.

1
2
3
4
5