ИЗЛАЗИМО НА УЛИЦУ СА НАРОДОМ

Вулина хитно позвати на одговорност због злоупотреба, дискриминације и гушења људских и радничких права у Војсци Србије.

ИЗЛАЗИМО НА УЛИЦУ СА НАРОДОМ

Војни синдикат Србије обавештен је данас да је управни дисциплински орган Министарства одбране, оличен у неуставном Војном дисциплинском суду у Новом Саду, дана 25.6.2020. у поновљеном поступку, на незаконит и криминалан начин, у одсуству окривљеног, донео „пресуду“ којом Генералном секретару Војног синдиката Србије, искључиво због заступања синдиката у јавности поново изриче казну губитка службе у Војсци Србије.

Захтевамо хитну реакцију јавног тужилаштва, надлежних инспекција и Председника Републике, од кога тражимо да обезбеди законитост и поштовање елементарних људских и радничких слобода и права, а представнике синдиката заштити од криминала и насиља. Насиље и силовање права и правде које спроводи администрација одлазећег министра Вулина, преседан је у светској и европској историји синдикализма и Србије која се све више удаљава од слободне и правне државе. Количину безобразлука и бесмисла које влада у систему одбране јасно показује чињеница да за пад војног хеликоптера и губитак седам живота нико није одговарао, а представнику синдиката суде због тога што испуњава своју законску дужност. Уколико се у Војсци Србије одмах не заведе ред и обезбеди поштовање закона и елементарних људских и радничких права и слобода, бићемо принуђени да сами узмемо правду у своје руке и одбранимо се од насиља које трпимо задњих пет година.

Апелујемо на Председника Републике да ситуацију у којој се налазимо схвати крајње озбиљно, а нашу поруку као израз крајње нужде и потребе да бранимо своје достојанство и војничку част и одбранићемо је, неће нам бити први пут. Поверење српских војника у своју државу и војни врх озбиљно је пољуљано, уколико се овај пут ништа не предузме последице могу бити несагледиве.

Стање у Војсци Србије је катастрофално, дошло је до тачке кључања и није ни близу оном како га представља Александар Вулин, па су више него јасни његови мотиви да врши насиље и кривична дела над представницима највећег и јединог репрезентативног синдиката запослених у Војсци Србије који на проблеме указују, а што је и основна улога синдиката. У вези са насталом ситуацијим Управни одбор ВСС одржаће хитну седницу на којој ће се размотрити предлози чланства да се наредних дана одрже јавни протести припадника Војске Србије, на којима ће се јавности указати на све проблеме у којима се у овом тренутку налази наша војска.