МИНИСТАР АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ИМА СРАМОТАН УГЛЕД КОД ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Тим за истраживање јавног мњења који је формирао Војни синдикат Србије спровео је методичну и темељну анкету на званичној ‘’facebook’’ (ФБ) страници Војног синдиката Србије (ВСС), о поверењу и угледу актуелног министра одбране. Инспирисани расписивањем баснословне набавке у износу од преко пола милиона динара од стране Министарства одбране, којом би требало да се путем истраживања јавног мњења преиспита рејтинг или како се каже на сајту министарства рАјтинг министра одбране Александра Вулина.

Важно је напоменути да ФБ страницу ВСС, у тренутку истраживања стално прати 18.512 пратилаца, а на дневном нивоу периодично има и преко 100.000 прегледа, што сматрамо репрезентативним узорком имајући у виду да су тематски садржаји и интересовања публике која прати страницу орјентисани на теме из војске и ресорног Министарства одбране.

Анкета је спроведена у периоду од 31. марта до 4. априла са пет питања, по једним питањем на дневном нивоу, при чему су добијени следећи резултати:

На питање: ДА ЛИ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ВОЈСКУ СРБИЈЕ У ПОЛИТИЧКЕ СВРХЕ И ЗА САМОПРОМОЦИЈУ? чак 89 одсто испитаника сматра да он то својим радом чини, одговоривши потврдно.

На питање: ДА ЛИ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН УГРОЖАВА УГЛЕД ВОЈСКЕ СРБИЈЕ? 79 одсто грађана који су учествовали у анкети сматра да својим понашањем и руковођењем Војске Србије урушава њен углед који има у народу.

На питање: ДА ЛИ БИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА ВУЛИНА ПОНОВО ВИДИТЕ НА МЕСТУ МИНИСТРА ОДБРАНЕ? Чак 90 одсто грађана Србије не би волело да акутелни министар одбране поново буде на истом месту у некој будућој Влади.

На питање ДА ЛИ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ПОЛОЖАЈ МИНИСТРА ОДБРАНЕ И КРШИ ЗАКОНЕ? чак 83 одсто испитиника одговорило је потврдно.

На питање: ДА ЛИ ВЕРУЈЕТЕ АЛЕКСАНДРУ ВУЛИНУ? У току 24-часовног испитивања 88 одсто испитаника изјаснило се да не верује Александру Вулину

Ови резултати петодневног истраживања јавног мњења од стране ВСС релевантан су показатељ угледа који одлазећи министар одбране Алексаднар Вулин има у народу и код припадника Војске Србије. Не улазећи у разлоге зашто су резултати такви какви су, а у најмању руку поражавајући по човека који је на челу војске која је изнедрила многе великане у историји светског ратовања, наглашавамо да нам је намера била искључиво уштеда државног новца, који Министарство одбране намерава да потроши како би Вулинов рејтинг био проверен у јавности.

Безпотребни трошак у време пандемије корона вируса сматрамо може се далеко паметније искористити од дискутабилних испитивања „истаживачких“ агенција, чији се често необјективни резултати (зло)употребљавају ради остварења сопственичких циљева и јаловој самопромоцији.

Војска Србије је институција којој поред Српске Православне Цркве народ највише верује. Играти се са њеним угледом у времену када она по ко зна који пут у историји показује пожртвованост и беспоговорно служење народу и држави, јасно показује сву количину безобзирности, бахатости и бесмисла актуелног менаџмента Министарства одбране који је дилетантским руковођењем последњих година успео потпуно да политизује, приватизује, криминализује и злоупотреби Војску Србије и њене ресурсе у сваком смислу и тако јој нанесе штету од које ће се годинама опорављати.