ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ ТУЖИО ВУЛИНА

Апелујемо на Председника Републике и Владу Србије, да сагледају колико им штете свакодневно наноси дилетанстко, насилничко и криминално понашање министра одбране Александра Вулина и да коначно преиспитају његову деструктувну улогу и одговорност за катастрофално стање у нашој војсци. Вулинов егзибиционизам и штеточинско руковођење директно подривају борбену готовост Војске Србије!

Министар одбране у Влади Републике Србије, Александар Вулин, донео је крајем 2019. године, незаконито и противно међународном праву решење којим одбија захтев Војног синдиката Србије, за признавање репрезентативности код послодавца. Овакво решење Вулин је донео искључиво са намером да спречи и омета деловање највећег и јединог синдиката у Војсци Србије који испуњава услове репрезентативности. У циљу заштите својих права и права припадника Војске Србије које заступамо, против спорног решења министра одбране поднели смо тужбу.

Подсећамо да је Вулин претходно, такође незаконито, једнострано и без знања синдиката као странке у поступку, донео решење којим поништава решење којим је Војном синдикату Србије још 2015. године утврђена репрезентативност. Више је него јасно да Вулину смета Војни синдикат Србије, зато што јавно критикује његове криминалне постуке и злоупотребе. Основни разлог за незаконито одузимање репрезентативности Војном синдикату Србије и одбијањем да исту призна у новом поступку, видимо искључиво у чињеници да репрезентативни синдикат има право да преговара о закључењу колективног уговора који је у интересу свих запослених у Војсци Србије, а што Вулин не жели да омогући.

Данас је свима у Војсци и српској јавности јасно да Вулин не ради у интересу Војске и српских војника којих је више од пет хиљада напустило војску баш у његовом мандату. Осим што свакодневно злоупотребљава Војску у политичке сврхе, министар Вулин, својим дилетантским руковођењем свакодневно јој наноси несагледиву штету.

Иако се представља као левичар и социјалиста, он то није и остаће упамћен по томе да је вршећи кривична дела и кршећи међународно право, гушио и ометао једини репрезентативни синдикат у Војсци и незаконито дао отказ његовом председнику и генералном секретару.

Ометање синдикалног деловања данас је у земљама Европске уније озбиљно кривично дело, у Србији то чини члан Владе који је дао заклетву да ће поштовати Устав и законе и ником ништа! Отуда је неопходно успоставити темеље будуће заштите права радника управо на санкционисању рада министара који су се огрешили о закон и уставна права српског војника.

Подношењем тужби и расправљањем одговорности пред судовима Војни синдикат Србије симболично креће од саме сржи ометања рада ВСС и одговора зашто коме смета наше деловање! У будућности оголићемо рад Александра Вулина, и његових најближих сарадника и на осталим криминалним радњама које су директно нанеле штету Министарству одбране, Војсци Србије, наменској индустрији и држави Србији.

Без чекањa краја мандата најгорег министра у историји наше славне и мученичке војске, и све учињене незаконитости и кривична дела која је Вулин починио на штету припадника Војске Србије, морају коначно да добију свој судски епилог и да правда буде задовољена – без одлагања!