МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ НАСТАВЉА СА ОМЕТАЊЕМ РАДА ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Услед интересовања и указане потребе за објективним информисањем, у вези са враћањем незаконито одузете репрезентативности код послодавца Војном синдикату Србије, као и о томе у којој су фази преговори за закључење колективног уговора, чланове и јавност обавештавамо о следећем.

Против незаконитог и криминалног решења министра одбране којим је Војном синдикату Србије, у априлу ове године одузета репрезентативност код послодавца, поднета је тужба надлежном суду. У међувремену, након медијације Владе Србије, ради бржег поновног признавања репрезентативности ВСС пред послодавцем, у јуну ове године, покренут је нови поступак у коме је дана 11.9.2019.године, комисија за утврђивање репрезентативности ВСС, у присуству других заинтересованих синдиката, неспорно утврдила да је ВСС најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у Војсци Србије. Записник о раду ове комисије сниман је у аудио формату, али тај снимак нити писани записник никад није достављен ВСС.

Иако је комисија 11.9.2019. неспорно утврдила, без примедби других синдиката, да ВСС у потпуности испуњава услове репрезентативности, министар одбране до данас није донео решење којим ВСС признаје да је репрезентативан, а то је био дужан да учини у року од 15 дана.

Обавештавамо чланове и јавност да иза ометања рада ВСС у конкретном случају директно стоји секретар Министарства одбране Зоран Лазић, који преузимајући улогу министра одбране на све начине покушава да угаси и ућутка највећи синдикат у војсци, омета његов рад и спречава га да дође у позицију да преговара о закључењу колективног уговора за запослене у Војсци Србије.

Чланови и јавност треба да знају, да је Секретар МО Зоран Лазић, искључиви кривац што ВСС до данас није дошао у позицију да преговара о унапређењу њиховог материјалног, радног и социјалног положаја, кроз преговоре о закључењу колективног уговора за запослене у ВС, као и за бројне друге примере кршења њихових права.

Против овог лица као и против актуелног министра одбране, пред надлежним правосудним органима покренуто је више поступака за испитивање и утврђивање одговорности, а неки од поступака биће покренути након смене актуелног менаџмента Министарства одбране.

Војни синдикат Србије, наставиће борбу за бољи положај и права припадника Војске Србије и никакав Зоран Лазић, и њему слични, неће моћи то да спречи. Поносни смо на своје чланове као и на колеге који се сваког месеца учлањују у наш синдикат. То је доказ да жртве које подносимо нису узалудне и да својим часним радом и залагањем оправдавамо поверење припадника Војске Србије.

Позивамо све припаднике Војске Србије, који до сад нису постали наши чланови, да то постану. Војска Србије је наша друга кућа, њој и Србији смо завештали своје животе и никоме нећемо дозволити да са нашом војском и нама поступа бахато и увредљиво ко год он био.