ПОДРШКА ОПСТАНКУ УДРУЖЕЊА ПИЛОТА ,,КУРЈАЦИ СА УШЋА“

Војни синдикат Србије, као најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у делатности одбране на територији Републике Србије, са жаљењем и огорчењем примио је вест да је Градоначелник Београда, донео одлуку да се са Савског кеја, у Новом Београду, уклони брод који је више година уназад седиште удружења војних авијатичара ,,Курјаци са Ушћа“, а који поред тога представља јединствено место у Републици Србији, где се окупљају пилоти свих профила, љубитељи авијације али и објекат под чијим кровом су неретко и ветеранска удружења 63. падобранске бригаде, Одреда ВП с/н ,,Кобре“, подморничари и морнари и друга војна, ветеранска и борачка удружења.

Спорним решењем Удружењу није понуђена друга адекватна локација за премештање брода, нити им је од надлежних власти понуђен какав компромис или вид помоћи, већ је у решењу инсистирано искључиво на уклањању брода са локације на којој се годинама налази, и то у року од десет дана. На описан начин власти Града Београда, донеле су одлуку супротну јавном интересу, а што је као такву чини незаконитом.

Све ово дешава се у данима када се сећамо агресије на нашу земљу и подвига управо ових пилота и њихових погинулих другова током свих ратова који су нас задесили последњих деценија, што спорну одлуку Градоначелника Београда видимо и као чин грубог и безобзирног непоштовања војничке части и достојанства, а нарочито жртве коју су пилоти дали у одбрани Отаџбине.

Сматрамо да је опстанак овог удружења и брода од посебног културног и јавног значаја како за традиције српских авијатичара старе 110 година, тако и за Србију и Град Београд, и да државни органи и органи локалне самоуправе морају да покажу више свести и савести у конкретном случају. Удружење пилота ,,Курјаци са Ушћа“, постоји више од деценије, са циљем неговања традиција српске авијатике“ и 1. српске ескадриле, а кроз неговање и очување традиција авијације, делује на популаризацији ваздухопловства и добре односе међу струковним удружењима сличне орјентације у земљи, региону и свету.

Овим путем, у потпуности подржавамо и придружујемо се јавном и сваком другом захтеву Удружења пилота „Курјаци са ушћа“, да се поништи или укине решење о уклањању брода Удружења са Савског кеја, као и да се Удружењу издају све неопходне дозволе везано за локацију и будући статус овог брода.

Подсећамо надлежне у Граду Београду, да су у поступку доношења оваквих решења дужни да штите јавни интерес, и да одлуке које доносе не могу и не смеју бити на штету трећих лица нити јавног интереса, што се у конкретном случају неспорно дешава. Такође, овом приликом захтевамо од Града Београда да јавно саопшти разлоге који су изнад очигледног јавног интереса и интереса трећих лица, а услед којих се брод Удружења пилота ,,мора“ уклонити са Савског кеја.

Апелујемо на челне људе у држави и локалној самоуправи, али и друга удружења грађана и јавне личности, да се укључе у решавање овог проблема и помогну да се Удружењу пилота ,,Курјаци са Ушћа“, са нашег становишта неспорно удружењу од јавног интереса, омогући даљи несметан рад и опстанак.